Жълт код за валежи в част от страната

07:00, 28 юли 22 25 2361 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт код за обилни валежи, придружени с гръмотевици, е обявен за десет области на страната – Плевен, Ловеч, Габрово, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. На места ще има условия и за градушки. До полунощ на повечето места валежите ще спрат.

Опасно горещо ще е времето пък в областите Русе, Велико Търново, Търговище, Разград, Русе, Силистра, Шумен, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Кърджали и Ямбол. Там се очакват максимални температури до 38 градуса.

Извън жълтите кодове остават единствено областите Видин, Враца, Монтана, Добрич, Бургас и Варна.

Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 29° и 34°, на места покрай Дунав и в Горнотракийската низина до 37°.  

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще е умерен, след обяд временно силен. Максималните температури ще са 27°-30°. Температурата на морската вода е 22°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала, вечерта ще се усили до 3 бала.  

Над планините в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. В отделни райони явленията ще са интензивни. В планините в Източна България ще бъде предимно слънчево с умерен, временно силен североизточен вятър. Температурите слабо ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 24°, на 2000 метра - около 18°.

В петък и събота сутрин ще бъде слънчево. Около и след обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има превалявания, придружени и с гръмотевици. В Източна България вероятността за валежи е малка. Вятърът ще е от източната четвърт, слаб, в Източна България до умерен. Температурите слабо ще се повишат.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама