„Politico“: Сделката на ЕС за потреблението на газ няма да ни стопли зимата

09:32, 27 юли 22 / Свят 25 2244 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Във вторник министрите на енергетиката на ЕС постигнаха споразумение за нещо, което само шест дни по-рано беше отхвърлено като немислимо: задължително разпределение на газа в целия блок в случай на недостиг на доставки през зимата.

Това не беше мисия невъзможна, коментира чешкото правителство, което в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Но сделката, която има за цел да гарантира, че страните ще спестят и споделят достатъчно природен газ, за да се защитят, ако Кремъл напълно спре доставките, ще наложи само минималните задължителни съкращения, необходими за преодоляване на руското спиране на доставките. Тя също така оставя правомощията за вземане на решения изцяло в ръцете на националните столици - и ще е необходимо квалифицирано мнозинство от страните, за да се задейства аварийният механизъм и да се наложи рационализиране. Поради тези причини - без да споменаваме множеството изключения и дерогации - сделката може и да не успее да постигне първоначалната си цел: да гарантира, че ЕС ще бъде готов да живее без руски газ тази зима, независимо от всичко.

Брюксел иска да намалим веднага потреблението на газ с 15%

Миналата седмица Европейската комисия публикува ужасяваща зимна и икономическа прогноза, в която предупреди, че спирането на доставките от Русия е неизбежно и че страните трябва да намалят потреблението на газ с 45 милиарда кубически метра от август до март, което се равнява на намаляване на потреблението на газ в целия блок с около 15%, ако искат да избегнат оставяне на студено на населението и спад на БВП с 1,5% поради разрушената промишленост. Сделката от вторник, при отчитане на всички пропуски, води до цел за икономии на газ, близка до 10%. Въпреки това министрите заявиха, че споровете относно изчисленията са без значение.

„Днес постигнахме нещо много трудно: обединяването на ресурсите на всички, което всъщност отговаря на националните нужди, за да се даде възможност за солидарен отговор, заяви пред „Politico“ испанският министър на екологичния преход Тереза Рибера.Вярвам, че от политическа гледна точка това има много по-голяма стойност, дори и да означава, че ще спестим само 30 млрд. куб. м. газ вместо 45 млрд. куб. м“, добави Рибера. Тя до голяма степен оглавяваше противопоставящия се блок от южни държави от ЕС, които не желаят да се огънат пред пълното 15-процентно намаление на газа, както предлага Брюксел.

Окончателното споразумение предвижда Испания и Португалия да могат да поискат намаление на газа само със 7% с мотива, че оскъдните тръбопроводи на Иберийския полуостров до съседна Франция не позволяват на полуострова да споделя много газ. Ирландия, Малта и Кипър ще получат пълно разрешение, тъй като изобщо не са свързани с газовата мрежа на континента. Гърция и други страни, които са силно зависими от газа за производство на електроенергия, няма да бъдат принудени да намалят потреблението, ако това застрашава вътрешната енергийна сигурност. Ако Русия изключи електрическите системи на Литва, Латвия и Естония - които все още са синхронизирани с енергийната мрежа от съветската епоха - те също ще могат да използват свободно газ, за да поддържат работата на електроцентралите.

Членовете на ЕС, които вече съхраняват допълнителни количества газ, могат да ги приспаднат от целта си и евентуално да спестят по-малко занапред. От всички останали страни се очаква да положат максимални усилия“, за да спестят доброволно около 15% от началото на август - но представители на френското министерство побързаха да кажат, че цифрата 15% е само в случай на криза“. Берлин заяви, че е благодарен за съвместната демонстрация на сила.

Днешното споразумение е силен сигнал към Русия на Путин: Европа няма да бъде разделена или изнудвана“, заяви германският вицеканцлер Роберт Хабек. Ние се противопоставяме на опита на Путин да ни разколебае с европейска солидарност и единство - това е от огромно значение“.

На въпроса дали съкращенията са достатъчни, Хабек отговори: Не, защото някои страни бяха освободени... Все още не съм видял точно изчисление докъде ще стигнем, но сумата ще бъде по-малка. В същото време наличната сума ще помогне изключително много“, добави той.

Германия не беше единствената държава, която се загуби в числата. Двама служители на Комисията заявиха, че според оценката на Брюксел икономиите на газ ще надхвърлят 30 млрд. куб. м, дори ако всяка страна се възползва от политическите изключения.

Повече, наистина много повече“, настоява един от служителите на Комисията. Но не мога да кажа с колко повече. Не е лесно да се каже, тъй като няма изчисления, които да сме видели“, каза един дипломат от ЕС. Комисията прецени, че ще достигнем 30 млрд. куб. м. намаления, но никой не знае и никой не го е пресметнал“, каза втори дипломат от ЕС. 30 милиарда куб. м е количеството, което би било необходимо за една средно студена зима“, каза втори служител на Комисията. 

Това не е песента, която Брюксел пееше миналата седмица. Разликата между предлагането и търсенето ще бъде около 30 млрд. куб. м при средно студена зима, 45 млрд. куб. м при по-студена и дори по-голяма. Ако зимата е изключително студена и доставките от неруски втечнен природен газ от тръбопроводите ще останат високи през зимата“, заяви комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон при представянето на предложението за нормиране.

Тези предположения вече са ходене по тънък лед: прекъсване на работата на голямо съоръжение за износ на втечнен природен газ в САЩ ще ограничи доставките по море до края на 2022 г., а Испания започна да изнася газ за Мароко за първи път през юни на фона на спора между Рабат и добиващия газ Алжир.

Джеймс Хакстеп, мениджър газови анализи за Европа, Близкия изток и Африка в S&P Global Platts, заяви, че 30 млрд. куб. м са почти достатъчни за оцеляване през зимните месеци без руски газ, но не оставят място за температури под нормалните или за прекъсвания на доставките от неруски произход“.

Реагирането на всички възможни изненади би изисквало нещо по-близо до 60 или 70 млрд. куб. м или намаляване на потреблението на газ в целия блок с между 20 и 25%. Причината, поради която Комисията започна това предложение, беше да се подготви за тежка зима, така че не знам доколко особено сигурни трябва да се чувстваме, че сме подготвени за средна зима, особено ако Комисията не е в състояние да предостави никакви цифри“, оплака се трети дипломат от ЕС.

Мисля, че единствената страна, която ще намали нещо въз основа на това предложение, е Германия“, призна вторият дипломат от ЕС във връзка с пропуските в законодателството.

„Газпром“ намалява още доставките за Европа

Още днес потоците през газопровода Северен поток от Русия към Германия ще намалеят до едва 20% от капацитета, което Симсон нарече политически мотивирана стъпка“. Няма гаранция дали и кога тези потоци ще се увеличат отново до пълния си обем. Според германското правителство извинението на Кремъл, че една забавена газова турбина е излязла от строя за техническо обслужване, няма никаква техническа обосновка, а още пет турбини все още трябва да бъдат върнати, което означава, че има достатъчно място за още руски изненади.

Едно е ясно: сами по себе си топлите чувства на единство от вторник няма да са достатъчни за отопление на домакинствата, когато дойде зимата, заключва „Politico“, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама