Русия напуска МКС, ще си прави собствена космическа станция

16:36, 26 юли 22 / Свят 25 2558 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руската държавна корпорация за космически дейности Роскосмос ще се оттегли от проекта за Международна космическа станция (МКС) след 2024 г.. Това беше обявено след среща между генералния директор на „Роскосмос“ Юрий Борисов и руския президент Владимир Путин, съобщи руската агенция „Интерфакс“.

Разбира се, че ще изпълним всичките си задължения към нашите партньори, но решението и излизането от тази станция след 2024 г. е взето, каза Борисов. Според него дотогава Руската федерация ще започне да формира Руската орбитална станция (РОСС).

Русия към САЩ: „Ще летите в Космоса на метлите си“

Освен това новият ръководител на космическата агенция заяви, че основната цел на „Роскосмос“ ще бъде да предостави на руската икономика необходимите космически услуги, като навигация, комуникации, предаване на данни, метеорологична и геодезическа информация.

Изграждането на собствена руска космическа станция ще бъде ключов приоритет в усилията на Роскосмос за пилотно изследване на Космоса, отбеляза изпълнителният директор на „Роскосмос“.

Шефът на „Роскосмос“ заплаши България с ядрена ракета

Ще продължим пилотната програма в съответствие с одобрените планове. Нашите основни приоритети ще бъдат насочени към изграждането на руска космическа станция“, посочи още той, цитиран от БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама