Папа Франциск се извини на Канада за асимилация на коренното население

11:54, 26 юли 22 / Свят 25 2545 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Папа Франциск измоли прошка за насилствената асимилация на деца от коренното население на Канада, с участието на католическата църква.

Той е на посещение в Канада и преди да поиска извинение, посети гробище на най-голямата коренна общност в провинция Алберта, предаде БНТ.

Около 150 000 непълнолетни са били откъснати от домовете им в миналото, за да бъдат асимилирани в традиционното канадско общество. Много от децата са били обект на издевателства, изнасилвания и недохранване в интернати, които са функционирали между 1831-ва и 1996-та година.

На среща с представители на техни общности в населеното място Мъскуасис, източно от град Едмънтън, той заяви, че насилственото приобщаване към християнството на индианците чрез католически училища е разрушило тяхната култура, навредило е на семействата им и ги е маргинализирало за поколения напред, предаде АП, цитирана от БТА.

„Смирено моля за прошка за злото, сторено от много християни на кореното население“, каза папата край мястото, където се е намирало вече разрушеното училище за членове на племето ерминескин. С дългоочакваното извинение Франциск започна своето „поклонение на покаяние“ в Канада, което цели да спомогне за помирение между Римокатолическата църква и коренното население и да помогне за лекуването на раните на жертвите на политиката за асимилация.

Канадската Комисия за истина и помирение окачестви тази политика като равносилна на „културен геноцид“, отбеляза АП.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама