Нинова: Мандалото хлопна за „Има такъв народ“

18:36, 24 юли 22 / Политика 25 2609 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Мандалото хлопна за „Има такъв народ“. Преговори с „Има такъв народ“ няма да водим повече. Това обяви в ефира на bTV лидерът на БСП и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова.

Отстъпихме всичко възможно, няма връщане назад повече. Пети път „Има такъв народ“ да счупят държавата, да си играят с обществото, само защото някой казва отзад какво и как да се случва – няма да стане“, изтъкна Нинова.

По думите ѝ преговорите са живи, а те са проявили търпение и мъдрост през цялото време. Ние провеждаме преговори за правителство на България, а не психотерапия на Аз-а, коментира тя.

ПП се съгласили с искането на ИТН за промени в закона за КПКОНПИ

„ИТН казват, че се чувстват обидени, защото никой не ги питал за програма, никой не ги питал за закони, слагали сме им ги на масата и сме им казвали или гласувате или край – това не е вярно. Ние от БСП убедихме другите да отворим програмата към ИТН. И казахме – нека да им дадем възможност да я попълнят“, обясни лидерът на левицата.

Корнелия Нинова заяви, че не е вярно, че не са дали възможност на ИТН да участват в процеса по преговори. „От „Продължаваме промяната“ казаха -  или приемате антикорупционния закон, или няма да има коалиционно управление с третия мандат. Събрахме ги с огромни усилия, убедихме и двете страни – дайте да отстъпим. ИТН заявиха, че искат поправки. Убедихме ПП с много усилия и се съгласихме, че ще променяме закона за корупцията. И това искане на ИТН е изпълнено. Днес те дават още един аргумент за нашето убеждение, че не това е причината да се оттеглят“, отбеляза тя.

Старото статукво въздейства на ИТН

Според нея причината е, че старото статукво, обвързаността – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ се изплашиха, че нещата потръгват и дръпнаха. „Мисля, че те са въздействали върху ИТН, посочи Нинова.

Тази вечер предстои коалиционен съвет, но без ИТН. Лидерът на БСП бе категорична, че със Слави Трифонов вече нямало да разговаря, защото нямало какво да си кажат. Всеки път някой може уж, в кавички да реши да се обиди за нещо, и да сваля правителството“, мотивира се тя.

Когато получихме мандата, му се обадих на Слави, питах го иска ли да правим правителство – Да. Започваме преговори, ще се отзовете ли – Да. Направих всичко държавнически и отговорно. Може би преди Слави да излезе с това обръщение, можеше да звънне и да каже – Прекратявам, излизам и го казвам. Просто от коректност", отбеляза Корнелия Нинова.

Коалицията ще си довърши програмата за управление

По думите ѝ програмата за управление е много добра. Ние държим да довършим този документ, включително и с предложения на „Има такъв народ“. Това, което имаме като идеология и програма, е заложено“, посочи Нинова. Тя обеща в сряда да бъде ясно дали БСП ще представи проект за кабинет с третия мандат.

Нинова призова Радев да каже дали я пришпорва

Корнелия Нинова призова и президента Румен Радев да каже дали пришпорва левицата да върне мандата или не, а не да се крие зад формулировки като да се спазва конституцията. „Направи ми впечатление реакцията на ГЕРБ. Симбиозата на ГЕРБ, ДБС и президента не е от скоро. От началото президентът биеше по коалицията“. Според нея натискът за бързото връщане на третия мандат е заради предстоящите промени в антикорупционното законодателство.

Бойко Рашков беше безкомпромисен като служебен министър на МВР. Реакцията на ГЕРБ и ДПС беше много яростна. Свръхнормална беше реакцията им“, добави председателят на БСП.

Само Асен Василев се е коментирал за премиер

Нинова сподели, че единственото име, което е обсъждано за премиер, е Асен Василев, тъй като е редно най-голямата партия да излъчи човек за поста. Името на Кирил Петков не е споменавано за министерски пост.

Думите на Христо Иванов от записа нямали общо с преговорите

На въпрос дали се е засегнала от думите на Христо Иванов, Нинова заяви, че е била впечатлена, че при техните усилия за това какво да правят с България, колегите им са имали в главите си мисли за постове. Голяма част от това, което каза Христо Иванов, няма общо с преговорите, които водихме. Това е тяхна вътрешнопартийна работа“, отбеляза лидерът на БСП.

Тя допълни, че не се е впечатлила от това, което е чула за себе си. „Чувала съм за себе си всякакви характеристики – и обиди, и хвалби, и това не ме впечатлява. Съдя за хората по работата им. Не ми е в стила, може да прозвучи нескромно, но за пръв път България, откакто сме в ЕС, е на първо място по икономика, промишлено производство и индустриално развитие. Това е оценката за моята работа и екипа“, заяви Нинова.

Варианта за служебен кабинет

По отношение на евентуален служебен кабинет, Корнелия Нинова заяви, че той не може да реагира сериозно и с важни решения на важните предизвикателства, които ни очакват. „Прогнозирам, че на есен и зимата ще се наложи да имаме таван на цените. Вече и в Европа налагат такива. Ако няма парламент – няма кой да го направи. В Унгария има на хранителните стоки. Румъния въведе на олио, на пшеница, на хляб. Служебен кабинет ще има – без парламент – представете си отново един скок на цените и да се наложи да се вземе това решение, за да се спасява народът – няма кой да го вземе. Затова сега казваме – трябва да има работещ парламент“, обясни лидерът на БСП.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:58, 24 юли 22

Дано да има още отцепници

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама