СЗО обяви маймунската шарка за глобална здравна опасност

17:43, 23 юли 22 / Свят 25 2641 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Световната здравна организация обяви маймунската шарка за глобална опасност за общественото здраве. Класификацията е най-високата степен на предупреждение, която СЗО може да издаде и следва нарастването на случаите в световен мащаб, пише Би Би Си. 

Вече са съобщени над 16 000 случая на маймунска шарка в 75 държави, заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус. Той добави, че до момента има пет смъртни случая в резултат на заболяването, пише Нова телевизия. 

„Оценката на СЗО е, че рискът от маймунска едра шарка е умерен в световен мащаб и във всички региони, с изключение на европейския, където оценяваме риска като висок, добави той.

Първи случаи на маймунска шарка при деца в САЩ

По-рано бе съобщено, че за първи път в САЩ бяха открити случаи на вирусното заболяване маймунска шарка при деца, предаде Ройтерс. Става дума за бебе в Калифорния и за още едно малко дете, което няма американско гражданство, поясниха здравните власти. 

Двата случая не са свързани и вероятно те са в резултат на предаване на заразата в домашни условия, казаха Центровете за контрол и превенция на заболяванията, като допълниха, че децата са в добро състояние и се лекуват, пише „Франс прес“, цитирана от БТА.

Маймунската шарка протича с грипоподобни симптоми и кожни обриви и се предава най-вече при близък контакт.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама