Цветанов: Хора като Симона Радева нямат място в МВР - те са катран в системата

08:45, 22 юли 22 / Политика 25 2596 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

През последните години Георги Семерджиев многократно е нарушавал движението по пътищата, управлявал е автомобил след употреба на наркотици. Ако месец преди катастрофата органите на МВР бяха свършили своята контролна функция, щеше да се избегне тази трагедия. Tова коментира бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в ефира на БНТ.

„Месец по-рано той избягва от контролните органи, които са били длъжни да осъществят издирвателни действия, защото когато видиш, че този човек е рецидивист на пътя, трябва да се действа много по-адекватно. Но имаме цялостен проблем с политиката на държавата, свързана с пътната безопасност“, каза още Цветанов.

„От 2017 до 2020 г. във фонда са постъпили 193 млн. лева. Ежегодно обаче са разходвани средства за техника около 4-5 милиона лева. Трябваше да се изгради инфраструктура с видеонаблюдение и тогава полицаят нямаше да има възможност за диалог с нарушителя и корупционни действия“, категоричен е
бившият вътрешен министър.

По думите му след създаването на Държавната агенция за пътна безопасност, чийто бюджет тази година е над 4 милиона лева, не са постигнати никакви конкретни резултати.

Цветанов припомни, че със законодателна промяна от 2012 г. е било предвидено 50% от глобите, събирани от нарушителите да отиват във фонд, с който да се осигурява необходимата инфраструктура.

Цветанов е учуден защо в парламента не е имало изслушване на вътрешния министър и главния секретар на МВР, за да се изясни цялостната хронология на събитията около катастрофата на бул. „Черни връх“.

„Въпросителна е все още - защо няма координация между министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР.

При толкова години пътнотранспортни произшествия няма как да не си забелязан от органите на реда, това оставя усещане за чадър“, подчерта той.

Според Цветанов след като полицаи нееднократно са помагали на Георги Семерджиев, е вероятно много от доказателствата около катастрофата да са заличени: „В момента ние имаме само едни телефони и апарати, от които можем да видим с кого е контактувало лицето, и да се види дали има някой на държавно ниво, който да го е прикривал“.

„Хора като Симона Радева нямат място в МВР - те са капката катран в системата. Същевременно има и много достойни хора, които са отдадени на професията си и подобни случаи създават впечатлението, че всички служители са „маскари“, заяви още Цветан Цветанов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама