Върнаха в България 7-месечно бебе, изоставено в Косово 

14:34, 21 юли 22 25 2345 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Държавната агенция за закрила на детето заедно с Министерството на външните работи и Агенцията за социално подпомагане, върна 7-месечно българче в страната.

То е изоставено в Косово от майката още при раждането. От тогава до днес е отглеждано в косовско приемно семейство.

В добра координация и работа между българските и косовските институции, Държавната агенция за закрила на детето извърши всички необходими действия, за да бъде върнато детето в България. То е транспортирано в страната от социални работници и с подкрепата на международната организация А21.

Бебето ще бъде настанено в приемно семейство и включено в процедура по осиновяване.

„За мен като председател на Държавната агенция за закрила на детето и най-вече като майка, е немислимо българско дете, независимо къде се намира то, да бъде изоставено и да не получи необходимата подкрепа. При всеки сигнал за дете в чужбина, изпаднало в риск, ние реагираме незабавно и в координация с останалите компетентни институции предприемаме спешни мерки то да бъде защитено и възможно най-бързо върнато в България. Всички ние трябва да сме непримирими и да реагираме срещу това децата да стават жертва на трафик“, каза д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Само за първото шестмесечие на 2022 г. експерти от ДАЗД работят по 34 случаи с международен характер, обхващащи 47 деца, като 5 от тях касаят деца жертви на трафик и връщането на шест деца в България. 

За 2021 г. ДАЗД координира налагането незабавно на спешна закрила за 27 деца, които са станали жертва на трафик с цел сексуална, трудова експлоатация или са изоставени от техните родители или близки в чужбина. През изминалата година председателят на Държавната агенция за закрила на детето, д-р Елеонора Лилова, изпрати 22 становища с предложения до министъра на вътрешните работи за налагане на мерки по Закона за българските лични документи. С тях се забранява децата, за които има риск от повторно извеждане от България и въвличането им в сексуална и трудова експлоатация, използването им за просия или неглижирането им, да напускат пределите на страната в срок от две години, съобщиха от агенцията. 

От началото на 2022 г. до месец юни на Националната телефонна линия за деца 111 116 са регистрирани два сигнала за деца, жертви на трафик. Информацията своевременно е предадена на компетентните органи, като Държавната агенция за закрила на детето изисква обратна информация за установените факти по всеки един сигнал.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама