Конституционният съд обяви за незаконен избора на новия шеф на КЕВР

13:24, 21 юли 22 / Политика 25 2252 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изборът на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране е противоконституционен, реши Конституционният съд.

Решението е прието с девет гласа. Съдия Соня Янкулова е подписала решението с особено мнение. Предстои съдът да публикува цялото решение, от което ще се разберат мотивите на конституционните съдии.

На 9 февруари Народното събрание избра Станислав Тодоров за председател на КЕВР. Номинацията му бе издигната от парламентарната група „Продължаваме промяната“ и бе подкрепена със 128 гласа „за“, 13 „против“ и нито един въздържал се.

Kонституционният съд бeше ceзиpaн oт 59 дeпyтaти oт групата на ГЕРБ-СДС. В искането си те настояваха за отмяна на решението на парламента, тъй като процедурата за избор на председател на КЕВР е започнала при едни условия, а е завършила при други. Според народните представители Тодоров не отговаря нито на предишните, нито на променените условия.

Какво следва от решението?

Решението на КС не означава просто, че Тодоров за в бъдеще няма да е председател на КЕВР, а че никога не е бил начело на енергийния регулатор, пише специализираното издание news.lex.bg. Причината за това е възприетото преди две години от самия КС ново тълкуване, според което обявените за противоконституционни решения на Народното събрание са невалидни от момента на влизането им в сила

Решението на КС „отваря вратата“ и за оспорване на решения на КЕВР, приети след встъпването на Тодоров на поста. Комисията се състои от председател и четирима членове, а решенията ѝ се вземат с обикновено мнозинство. Освен това тя заседава и в два състава –  „Енергетика“ и „Водоснабдяване и канализация“. Всеки от тях включва председателя и съответно двамата членове със стаж в областта на енергетиката или на водоснабдяването и канализацията. Обявяването на избора на Тодоров за противоконституционен обаче не означава, че всички решения на КЕВР може да бъдат поставяни под въпрос, а евентуално единствено тези, при които неговият глас е бил решаващ за формиране на мнозинство – членовете са се разделили 3 на 2 и той е бил третият.

ГЕРБ иска незабавно нов избор

По най-бързия начин да се сформира избор за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулира. КЕВР не може да седи без председател, това ще доведе до тотален хаос в българската енергетика, за това настояха от ГРЕБ-СДС след решението на КС.

В решението на КС се казва, че се анулира решението за председател, тоест КЕВР вече няма председател. Ако до следващата седмица не се избере председател, и се разпусне правителството и НС, няма да има председател в следващите 3 месеца. Ако нямаме регулатор, кой ще определя цената на газа, попита Делян Добрев, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:45, 21 юли 22

Ретроградна конституция, излишен орган е Конституционният съд, абсурдни решения и тълкувания!!! България има нужда от нов обществен договор, и премахване на парламентарната република.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама