Путин намери заместител на Кока-Кола

18:45, 21 юли 22 / Свят 25 3018 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът на Русия Владимир Путин обеща още в следващите часове да даде указания на министъра на селското стопанство Дмитрий Патрушев за производството на отечествена напитка иван-чай. Държавният глава е уверен, че растителната напитка е много по-полезна „от някаква Кока-Кола, която е пълна с химия“, съобщи ТАСС.

Путин е намерил заместител на американската кола по време на форум на Агенцията за стратегически инициативи под мотото „Силни идеи за новото време“. Там към стопанина на Кремъл се обърнал Александър Хлинов от Съюза на производителите на иван-чай, растение, което се предлага и в билковите магазини в България като традиционен руски чай (капорски чай), а иначе е Epilobium angustifolium или теснолистна върбовка. Хлинов предложил Русия да развива производството на тази традиционна напитка.

Наистина, сигурно е по-полезно, от някаква си там Кока-Кола, там е пълно с химия“, съгласил се президентът, твърди ТАСС. Държавният глава посъветвал Хлинов да му представи предложение, което, както се оказало, вече било приготвено и дадено на Путин на момента.

„Аз ви обещавам: Още днес със съответната резолюция този документ, а аз мисля, че това е документ, това е важно дело, ще бъде изпратен с моя резолюция на министъра на селското стопанство Патрушев“, заяви Путин.

Самият Александър Хлинов подхванал Путин отдалеч, за да получи подкрепа за новата индустрия, като го попитал как се отнася към иван-чай държавният глава. „Очевидно добре, ако ми кажете какво е това, аз ще ви отговоря по-точно“, обещал Путин. И Хлинов ръкомахайки обяснил, че това е растение, което расте в цяла Русия, пише Offnews.bg.

Така показахте с ръка, сякаш около тая сграда расте, щях да тръгна да си набера“, разсмял се президентът, предава ТАСС, а предприемачът казал, че може да научи президента на тази работа. Според Хлинов отечественият пазар на горещи напитки имал голям потенциал, но имало проблеми с производството на суровината, доколкото чай, кафе, какао и цикория не растат в Русия. „Но пък качествен Краснодарски чай, моля!“, възразил Путин. „Да, но за да напоим цялата наша страна, на нас ни трябва алтернатива“, не се съгласявал мъжът. „В добрия смисъл на тази дума“, продължил, цитиран от ТАСС, с усмивка Путин.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама