Москва разширява военните си цели и отвъд Донбас

08:33, 21 юли 22 25 2627 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Русия е разширила обхвата на своята специална военна операция в Украйна, като освен подкрепяните от Москва Донецка и Луганска област в него вече влизат и областите Херсон и Запорожие, както и други територии. Това стана ясно от думите на руският външен министър Сергей Лавров в интервю за държавната телевизия „Ар Ти“ и информационната агенция РИА „Новости“.

Той отбеляза, че по време на преговорите за мир с Украйна, проведени през март, готовността на Москва да приеме предложенията на Киев се е основавала на „географията от март 2022 година, но сега географията е различна. Той повтори твърденията на Москва, че САЩ и Великобритания са заинтересовани от разширяване на военните действия. Лавров посочи, че „те искат да превърнат това в истинска война и да провокират сблъсък между Русия и европейските страни“. Според него САЩ пречат на Украйна да започне преговори с Русия за възможно уреждане на конфликта. „Те не им позволяват да предприемат каквито и да е конструктивни действия и не само, че наливат оръжия, но освен това и ги карат да ги използват по все по-рискован начин, отбеляза Лавров. „Ако Западът, движен от „безсилния си гняв или от желанието си да влоши ситуацията, продължава да снабдява Украйна с далекобойни оръжия, като произведените от САЩ  артилерийски системи „Хаймарс(HIMARS), това означава, че географските задачи също ще разширят обхвата си спрямо сегашната линия, каза още той, цитиран от Ройтерс“ и БТА.

„Русия не може да позволи на украинския президент Володимир Зеленски или на който и да дойде на негово място да застрашава територията ѝ или на тази Донецката и Луганската народна република със системи с по-голям обсег на действие“, заяви още руският външен министър, без да посочва изтъква аргументи в подкрепа на спомената от него възможност украинският лидер да загуби властта си.

Сериозни щети по ключовия за руските военни доставки Антоновски мост

Същевременно днес подкрепяните от Москва власти в Херсонска област съобщиха, че украинските сили са нанесли удари, които са причинили сериозни щети по ключовия за руските военни доставки Антоновски мост в Южна Украйна, съобщиха местните власти, цитирани от Асошиейтед прес. 

Кирил Стремoусов, заместник-ръководител на назначената от Русия временна администрация в контролираната от нея част от украинската Херсонска област, каза, че украинската армия е ударила с 11 ракети Антоновския мост, който пресича река Днепър. По думите му дългото 1,4 километра съоръжение е понесло сериозни щети, но мостът остава отворен за движение, предаде агенция Интерфакс. Стремoусов каза, че украинските сили са използвали доставените от САЩ системи „Хаймарс“ и допълни, че някои от ракетите са били прехванати от руската противовъздушна отбрана. Мостът не беше затворен, трафикът по него продължава, но ситуацията е сериозна, заяви Стремoусов, цитиран от Интерфакс. 

Мостът е основният път, който пресича река Днепър в Херсонска област. Разрушаването му ще създаде затруднения на руската армия да продължи да поддържа доставките за силите си в региона на фона на продължаващите украински атаки, отбелязва Асошиейтед прес. 

Ръководителят на назначената от Русия администрация в Херсонска област Владимир Салдо от своя страна обяви във видеообръщение, че пътническите превозни средства могат да продължат да преминават през моста, но движението на камиони е спряно, за да се извършат бързи ремонтни дейности. Той отбеляза, че камионите могат да преминават Днепър през бент, който е отдалечен на около 80 километра. 

Вчерашните удари срещу моста бяха втори поред за последните няколко дни. Вчера съоръжението пострада леко от украински обстрел според информация на подкрепяните от Русия херсонски власти. 

Междувременно, за да покаже разрушителното икономическо въздействие на войната в Украйна, правителството в Киев издаде резолюция, в която се казва, че ще помоли инвеститорите да позволят отлагане на плащанията по външния дълг на страната за две години.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира военните части в Източна Украйна и им разпореди да действат по-агресивно, да свалят украински дронове и да не допускат украинската армия да обстрелва областите, завладени от Русия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама