Правосъдното министерство предлага механизъм за разследване на главния прокурор

16:27, 20 юли 22 / Политика 25 1431 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерството на правосъдието е готово с пакет от предложения в законодателството, свързани с ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му, както и за подобряване на досъдебното производство. Това обяви министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Предложението предвижда съдия, избран от съдии, да може да разследва главния прокурор. Този съдия ще бъде избиран от списък, одобрен от магистрати от върховния съд.

След като бъде избран, съдията ще действа като прокурор и ще прецени дали да образува досъдебно производство срещу главния прокурор. Този магистрат ще има право сам да прецени дали да повдигне обвинения или да поиска временно отстраняване, обясни Йорданова, цитирана от bTV.

Страната ни има сериозен проблем от години, описан в делото „Колеви срещу България“ - липсва възможност главният прокурор да бъде разследван, добави тя.

Опитали сме се разследването на главния прокурор да е близко до това, каквото има като процедура за всеки български гражданин. Има само единици отклонения, каза заместникът на Йорданова Емил Дечев и посочи, че разследването в този случай може да се води от разследващ полицай, а не от следовател. Министерството на правосъдието (МП) предлага да няма вътрешноинституционален контрол над разследващия главния прокурор магистрат. Ще има обаче съдебен контрол.

Очакваме яростна съпротива, ще ни обвинят в противоконституционност, каза Дечев, цитиран от dir.bg.

До днес се говориха общи приказки, днес даваме конкретни предложения. Опитахме се да постигнем максимума от тясното пространство, което имаме дадено от Конституцията и решенията на КС, коментира Емил Дечев.

Сред другите законодателни промени е възможността за обжалване на отказите на прокурор да образува дело. Това да може да става пред съд, предлага Министерството на правосъдието. Друго предложение е парламентът да не може да избира действащи прокурори и следователи за членове на ВСС.

През последните години прокуратурата избирателно прилага разрешителния режим за оповестяване на данни от досъдебни производства. Затова МП предлага конкретни критерии и съдебен контрол в тези случаи от особен обществен интерес, обясни Йорданова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама