Гешев призна, че влизането в президентството е било непремерено

13:07, 20 юли 22 / Политика 25 2563 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Влизането в президентството беше непремерено. Това коментира главният прокурор Иван Гешев две години, след като прокуратурата нахлу в институцията.

Обществото остана с впечатление за непремереност на действията. Това мога да приема като критика. Но не и да говоря за незаконосъобразност на действията. За разлика от арестите на някои политически лидери след това, при които освен усещане за непремереност имаше и незаконосъобразност, както постанови съдът“, коментира Гешев в интервю за вестник „Филтър“.

Вероятно Гешев има предвид извършените от МВР арести на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пиарът му Севделина Арнаудова и бившия министър Владислав Горанов, които съдът определи за незаконни. Припомняме обаче, че арестите на бизнесмена Пламен Бобоков, президентския съветник Илия Милушев и секретаря на държавния глава Пламен Узунов, също бяха обявени за незаконни. Тримата бяха задържани в деня на нахлуване на прокуратурата в президентството по подозрения за престъпен сговор с цел търговия с влияние.

Пламен Бобоков и Пламен Узунов осъдиха прокуратурата за бездействие

На въпрос какво чувство е изпитал, когато е разбрал, че Висшият съдебен съвет взе решение да остане на поста, главният прокурор заяви: По-скоро умора. 

„Изслушването продължи 14 часа, а изборът ми 11–12 часа. През цялото време на изслушването като юрист изпитвах срам пред колегите, които ни гледат, защото процедурата беше странна за нашата гилдия. По същество тя се състоеше от изказване на субективни твърдения, политически клишета и свободно цитиране на различни норми“, коментира той.

ВСС остави Гешев като главен прокурор

Иван Гешев отново обяви, че зад искането за отстраняването му от поста главен прокурор стоят политически цели на богати хора. По думите му това е кризисен пиар, с която да отклонят вниманието на хората от цените по магазините, на горивата, инфлацията.

„Определени политически субекти са партии, които се занимават само с една тема и тя е прокуратурата. Ако тази тема не съществува, не знам как тези политически субекти въобще ще функционират. Защото за тях други теми няма. Един техен представител дори каза, че прокуратурата е виновна и за цените на тока. Не знам как не са ни свързали още с войната с Украйна. Атаките срещу нас са свързани и с това, че прокуратурата засегна интересите на много хора“, смята главният прокурор.

По думите му в резултат на действията на държавното обвинение са замразени милиард и половина евро. Именно заради това противниците на прокуратурата са решили да закрият спецструктурите. „Логично е тези засегнати хора да искат да си върнат имуществото, а структурите, които работят срещу тях, да не съществуват. Когато бях прокурор в Градска прокуратура, един американски колега ме попита как се оказва въздействие върху българските магистрати. Казах му – първо се опитват да те корумпират, ако не могат, се опитват да те компрометират. Ако и това не даде резултат, най-вероятно се стига до бой. Но в България до третия вариант не се стига, защото първите два са ефективни. Сега обаче имаме и иновативен четвърти способ - като закриеш съд и прокуратура“, коментира Гешев.

КС поряза Гешев и за закриването на спецправосъдието

Във връзка с петорната експертиза на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, главният прокурор обяви, че държавното обвинение не е изпращало доклад до ЕП. По думите му обаче прокуратурата води служебна комуникация с различни представители в Брюксел. „Не съм запознат с досъдебните производства и българската прокуратура няма да участва в политически процеси, още повече в очертаващата се предизборна кампания“, посочи той.

Снимките на Борисов с кюлчета били манипулирани, според назначена от Гешев експертиза

Гешев обяви, че има много добра комуникация с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. „Последният ни разговор беше в Люксембург, където бях един от четиримата-петима главни прокурори, които присъстваха на годишнина от създаването на Европейската прокуратура. Поехме ангажимент, че ще увеличим бройката на европейските делегирани прокурори в България до 15. Заедно с Италия сме двете страни, които сме изпратили най-много казуси в Европейската прокуратура. Между другото, много вредно е внушението, че Европейската прокуратура е началник на българската. Двете прокуратури имат съвсем различна компетентност. Европейската се занимава само със злоупотреби с европейски средства, а не с убийства и организирана престъпност – това е компетентност на нашата прокуратура“, коментира той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:15, 20 юли 22

Това жалко милиционерче направи държавен преврат. Толкова нагъл човек! Хем без образование, хем с претенции!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама