Заради жегите: В Амстердам пръскат улиците със сол

15:57, 19 юли 22 / Свят 25 3105 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Общинските власти и частният сектор в Нидерландия взеха спешни мерки, тъй като температурите се покачиха до близо 40 градуса, предаде ДПА.

Властите пуснаха снегорини, които посипаха определени пътища със сол, за да се понижи температурата на повърхността им. Обяснението е, че солта извлича влагата от въздуха, което води до охлаждащ ефект върху асфалта. При такива условия асфалтът може да се нагрее до 50 градуса.  

Най-голямата верига супермаркети в Нидерландия заяви, че няма да доставя хранителни продукти до домовете на клиенти, за да не разнасят шофьорите ѝ хранителни стоки в изпепеляващото слънце. Клиенти изразиха недоволството си в социалните мрежи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екстремни горещини и вълна от пожари в Западна Европа

Много подвижни мостове в Амстердам бяха охладени с вода, за да се намали разширението на стоманата от покачените температури и да се предотврати блокиране. Мостовете често трябва да се повдигат или завъртат, за да може плавателните съдове да преминат през каналите.

Местната метеорологична служба съобщи, че температурите ще стигнат до 39 градуса в провинция Лимбърх в югоизточната част на страната, а в югозападната крайбрежна провинция Зелант градусите ще надвишат 38, където по принцип е по-хладно, съобщи БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама