ЕС задължи България да забрани „Нощните вълци“

12:47, 19 юли 22 / Свят 25 3146 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Посланиците на държавите от ЕС включиха на вчерашното си заседание в санкционните списъци лидерите на прокремълския рокерски клуб „Нощни вълци“ и забраниха достъп до европейска земя на неговите мотоциклетисти, съобщи днес базираното в Брюксел електронно издание „ЕЮ Обзървър“.

Публикацията посочва, че „вълците“ имат представителства в България, Словакия и Западните Балкани (Северна Македония и Сърбия - б.р.). Според руската Уикипедия техни клонове са установени също в Германия и Латвия.

ЕС налага санкции и на смятаната за жената до Путин

Поименно забраната засяга ръководителя на клуба Алексадър Залдостанов (69-годишен, по прякор „Хирурга“), който е посочен като приближен на руския президент Владимир Путин и като организатор на мотопоходи в Европа, предизвикали възмущение в Полша и други държави. Той е бил организатор на пропагандни сборища в Крим, където е наричал Запада „сатанинска сила, похитила Киев“. Санкциониран е също словакът Йозеф Хамбалек, който се представя за „президент на европейския клон“ на клуба.

Путин отвърна на удара: Санкционира съпругата и дъщерята на Байдън

Ултранационалисти от „Нощни вълци“  участват като доброволци във войната в Украйна и извършват диверсионни акции. Клубът получава финансиране от руската държава, която насърчава неговите „патриотични“ изяви, пише „Сега“.

Членове на мотоклуба са посещавали България през 2016 и 2019 г. Срещали са се със симпатизанти в Руския културно-информационен център в София, където са били представяни като носители на традиционната руска култура.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ами 20:01, 19 юли 22

Отдавна трябваше.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама