Зеленски уволни десетки служители на Службата за сигурност

08:21, 19 юли 22 25 2454 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На фона на руската офанзива в Донбас украинският президент Володимир Зеленски уволни още 28 служители на Службата за сигурност на страната. Преди това бяха отстранени от длъжност ръководителят на службата и главният прокурор.

Зеленски обвини Русия, че държи в информационен вакуум жителите на окупираните от нея украински територии. Всеки ден Москва разпространява нови лъжи за Украйна и нашите действия, посочи Зеленски в обичайното си обръщение и допълни:

„Въпреки пропагандата и сплашването хората не само помнят Украйна, но и показват какво наистина мислят и към какво се стремят. Въоръжените сили на нашата държава успяха да нанесат значителни логистични загуби на окупаторите. За руската армия е все по-трудно да удържа позициите на завладяната територия“.

ЕС добавя още 500 млн. евро за въоръжаване на Украйна

Над 1000 селища са били отвоювани, но други над 2600 продължават да бъдат под контрола на руските войски, допълни още украинският президент.

Той посочи и причините за отстраняване от длъжност на десетки служители на Службата за сигурност – „незадоволителни резултати от работата“. Решението засяга ръководителя на службата Иван Баканов и главния прокурор Ирина Венедиктова - отдавнашни сътрудници на Зеленски. Над 60 служители на техните ведомства са останали в територии, окупирани от Русия.

Андрий Смирнов, заместник-началник на канцеларията на Зеленски, каза, че близо пет месеца след началото на войната продължава откриването на руски шпиони в държавните институции.

Зеленски: Руското общество ще бъде увредено за десетилетия заради войната

Според анализатори обаче целта е да бъде засилен контролът на украинския президент върху армията и службите за сигурност, оглавявани от хора, назначени преди руската инвазия на 24 февруари

От Киев обвиниха руските сили за ранени при атаки в Одеска област. Продължава руската офанзива в Донбас, като войските там се прегрупират за атака срещу Славянск, твърдят украински източници, пише БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама