Двустранният протокол: Какво трябва да изпълни Скопие

11:19, 18 юли 22 / Свят 25 2161 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

По пътя към ЕС: София и Скопие подписаха втори двустранен протокол

Промяната на македонската конституция е най-голямото предизвикателство, тъй като се изисква две трети мнозинство в македонския парламент, което на този етап трудно може да бъде осигурено заради острата съпротива на ВМРО- ДПМНЕ.

„Правителството на Република България заявява готовност да даде съгласие за провеждане на първата Междуправителствена конференция на ЕС с Република Северна Македония с разбирането, че следващата Междуправителствена конференция за завършване на фазата на отваряне на преговорите за членство ще се проведе веднага след като Република Северна Македония включи в своята Конституция тези нейни граждани, които живеят на територията на тази държава и са част от други народи, какъвто е българският народ“.

В протокола са предвидени по-краткосрочни мерки, които да бъдат изпълнени преди междуправителствената конференция за приключване на фазата на откриване на преговорите за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и последващи мерки.

Условия за започване на преговорите

Освен промяната на конституцията, Северна Македония и България се задължават за пореден път да вземат мерки срещу говора на омразата, като трябва да бъде подготвена конкретна процедура за действие в подобни случаи.

Двете страни ще работят и срещу недобронамерената пропаганда от страна на институциите.

Правителството на Република Северна Македония декларира, че ще създаде и необходимата всеобхватна правна рамка за пълно отваряне на архивите на репресивния апарат на бившите служби на държавна сигурност от комунистическия период, включително полиция, цивилно и военно разузнаване и контраразузнаване в периода 1945-1991 г.

Традиционно интересна е и темата за историята. Формираната съгласно договора за добросъседство от 2017 година обща комисия, която трябва да изчисти спорните въпроси, не постигна очакваните резултати.

Сега двете държави приемат да честват съвместно през 2022 г. и 2023 г. всички общи исторически събития и личности, които вече са били договорени от комисията.

Тя, обаче, трудно достига до съгласие около историята.

Любопитно е условието правителството на Република Северна Македония да подготви и представи примерен урок за седми клас от образователната програма за цар Самуил в съответствие с препоръките на комисията.

Около цар Самуил бе постигнато известно съгласие в комисията и сега то ще трябва да бъде потвърдено. Освен това комисията ще трябва да заседава поне 8 пъти годишно.

Още мерки

След междуправителствената конференция Северна Македония се задължава до началото на учебната година 2023- 2024 г. да промени съдържането на учебника по география за 7. клас във връзка с неоснователни етнически и териториални претенции.

Двете страни се съгласиха, при идентифициране на други случаи на неоснователни етнически/териториални претенции в учебници и учебни помагала, те да бъдат изтеглени от образователните им програми и тяхното съдържание да бъде променено. Двете страни последователно ще се информират за всички промени на съдържанието на всички учебници, учебни помагала и методически указания в своята образователна програма и ще предоставят копия на новите издания“.

Освен това двете страни ще трябва да изготвят и представят примерни уроци на основа на препоръките на историческата комисия по въпросите, по които е постигнала съгласие.

В това отношение проблем е, че тези въпроси не са кой знае колко. „Двете страни ще насърчат Комисията да завърши прегледа на периода на Средновековието в срок до една година от подписването на настоящия Протокол“.

Какво следва?

Европейската интеграция на Северна Македония, а и на Албания (двете държави се движат в пакет), се отпуши, след като София и Скопие приеха т.нар. френско предложение, което прехвърли двустранните проблеми на европейско ниво.

България многократно предупреди, че ще реагира в преговорния процес, ако македонците не изпълняват ангажиментите си.

Политическата несигурност в Северна Македония не прави процеса много устойчив, тъй като основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ провежда истерична кампания срещу „българизацията“ и се обявява срещу каквито и да е компромиси към България, включително срещу промяната на конституцията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:52, 18 юли 22

И тяхното и нашето ВМРО са токсични партии, които насаждат омраза и в двете държави.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама