Цветанов: Поклон пред жертвите на терористичния акт в Сарафово

12:30, 18 юли 22 / Политика 25 1205 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Поклон пред жертвите на терористичния акт в Сарафово. С тези думи лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов напомни за 10-годишнината от кървавия атентат.

„На 18 юли 2012 г. на летище „Сарафово“ край българския град Бургас взрив убива 5-ма израелски и 1 български гражданин, а 35 души са ранени.

Още в първите часове на разследването беше установено, че сред загиналите е и извършителят на атентата. По това време бях вицепремиер и министър на вътрешните работи на България, убеден привърженик на активното международно сътрудничество в сферата на сигурността“, заяви Цветанов, цитиран от пресцентъра на партията.

„Атентатът в Бургас беше шокиращ за България и българския народ. Последният терористичен акт в нашата страна е през 80-те години на ХХ в., по време на комунистическия режим. Общият ужас и шок от непредизвиканото нападение налагаше провеждането на бързо и всеобхватно разследване, което да разкрие поръчителите и преките извършители. Още в първите часове след атаката ми се обади Джон Бренън, по това време съветник по националната сигурност на президента Обама. Предложи пълно съдействие за българското разследване. Малко по-късно ми се обади друг добър приятел – Роб Уейнрайт, директор на Европол. Партньорството и съюзническата подкрепа даваха първи видими резултати. Няма да навлизам в детайли по разследването. Само ще кажа, че категорично се доказа съпричастността на Хизбула и трима граждани на Австралия, Канада и Франция, от ливански произход, посочи Цветанов.

Боец срещу тероризма, когото не знаем, а трябва

Именно това стана повод да се повдигне темата за редица действия на Хизбула. Да излезе извън  професионалната сфера на сигурност. Да фокусира вниманието на международната общност тук - в Европа и през океана.  Така с общата  солидарност на демократичните общества, през юли
2013 г. военното крило на Хизбула беше обявено от ЕС за терористична организация. Тази стъпка беше ясен знак, че Европейският съюз категорично се противопоставя на всеки акт на насилие и посегателство върху общочовешките ценности.

Някои от водещите държави в ЕС като Германия, дори предприеха стъпки, които да ограничат достъпа на активисти на Хизбула в Европа, както и набирането на финансови средства за организацията, под прикритието на „благотворителни“ инициативи. В източната част на европейския континент все още има мълчание по този въпрос. В моята страна, самата тя обект на атака от Хизбула, също цари  мълчание. Може би - породено от политически партиен страх да не разгневим Русия – съюзник на Хизбула и Иран в Сирия“, припомни политикът.

Аз и партия „Републиканци за България“, считаме че европейските и трансатлантически отношения са основен гарант в системата на българската национална сигурност.

В знак на съпричастност и по повод десетгодишнината от терористичния акт в Бургас, поклон пред жертвите на това варварско посегателство – един български и петима израелски граждани, и десетки ранени. България и Израел страдаха заедно, Европа, САЩ, Канада, Австралия и целия
демократичен свят страдаха с нас. Координирахме общи действия и работехме като единен екип по разследването на международно ниво. 

Тероризмът е глобална заплаха и не признава граници! Заплаха, на която категорично трябва  да се противопоставим - заедно, единни и обединени в защита на сигурността и демократичните ценности. Защото единни сме по-силни!“, призова лидерът на „Републиканци за България“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама