Спират „Брикел“, ако не се справи с високите нива на замърсяване

16:38, 16 юли 22 25 2710 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Дадени са предписания на „Брикел“ в Гълъбово за справяне с неорганизираните емисии и прахово замърсяване и ако те не бъдат изпълнени, ще бъде наложена принудителна мярка за спиране на дейността на предприятието. Това заяви пред журналисти вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, съобщиха от ведомството.

В момента това предприятие не изгаря отпадъци. Трябва да гори смесено наред с въглищата и биомаса – слама, като част от горивния процес. Но отпадъци няма право да изгаря. Има предписания от РИОСВ – Стара Загора за справяне с проблемите, свързани с неорганизираните емисии, които, ако не бъдат изпълнени, ще последват действия както спрямо „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград, който беше временно затворен. Аз ежедневно получавам снимки с това как пуши не само от комина“, каза министър Борислав Сандов.

Вчера той направи опит да влезе за проверка в централата, но не беше допуснат от охраната. След пристигане на полицаи и служители на РИОСВ - Стара Загора беше съставен протокол за неправомерното възпрепятстване на контролен орган и беше направена допълнителна проверка, с установени нарушения в нея. Министърът на място заяви, че предприятието работи в абсолютен разрез със законите на България и по-конкретно в нарушение на Закона за опазване на околната среда дори след приключилия планов ремонт.

Във връзка с решенията за управление на отпадъците на община Стара Загора министър Борислав Сандов обобщи, че първо трябва да се стремим към ограничаване на отпадъците и тяхното разделно събиране при източника. След това към повторно използване на продукти и опаковки, рециклиране и компостиране на биологичната фракция, с което се свежда до минимум изхвърлянето им в депото. Според него проектът на общината за изграждане на нова клетка за депониране може да се финансира от ПУДООС.

В ТЕЦ „Контурглобал Марица изток 3” ще бъдат изгорени експериментално 50 тона битови отпадъци. Операторът е подал заявление за това в МОСВ и ще бъдат изгорени битови отпадъци от Столичната община“, съобщи в отговор на журналистически въпрос министър Сандов. Целта е да се разбере дали горивната инсталация на централата може да работи по този начин.

Не казвам, че тази централа се готви в бъдеще да гори боклук вместо въглища. Но тя е една от двете американски централи, на които в момента държавата плаща за вредните емисии. Тези договори изтичат до 2024 и 2026 г. и централи като „АЕS Гълъбово“ и „Контурглобал Марица изток 3“ вече търсят алтернативи, за да намалят тези емисии във времето, когато ще трябва да ги плащат сами“, обясни Борислав Сандов.

За експериталното изгаряне НЕ е необходима ОВОС, но при намерение за трайна промяна на горивото ще се изисква екооценка. Той припомни, че централата има собствен мониторинг, но на място ще има и мобилни измервателни станции, които ще следят основните показатели на вредните вещества. Целият процес ще се наблюдава от РИОСВ - Стара Загора и Изпълнителната агенция по околна среда, като ще има три отделни измервателни станции около обекта в това време.

Лицензирането и управлението на зоопарка в града министърът посочи като добър пример за сътрудничество на местно и държавно ниво. „Градът е едно от най-зелените места в България. Тук има добри перспективи за развитие не само като географско местоположение, но и благодарение на всички предпоставки за европейски политики и тяхното прилагане”, каза още министър Сандов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 11:31, 18 юли 22

Неподготвен много! Грешка беше да заема поста.

2 Анонимен 14:10, 18 юли 22

Големият защитник на българина _ Борислав Сандов, в нито една Вселена това не може да звучи сериозно

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама