Депутатите в Скопие дадоха „зелена светлина“ на френското предложение

16:28, 16 юли 22 / Свят 25 2662 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С 68 гласа „за” Събранието на Република Северна Македония одобри проекто-заключения, с които дава мандата на правителството на Димитър Ковачевски да преговаря в рамките на т.н. „френско предложение”.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ напусна залата преди гласуването. Предложенията минаха с гласовете на управляващите СДСМ и албанските партии от управляващата коалиция и опозицията.

Депутатите задължиха правителството, външното министерство и преговорния екип в разговорите с ЕС да се придържа стриктно към условието за зачитане на езиковите, идентичностни, исторически и културни особености на македонския народ като точки, по които не се преговаря с ЕС. На гласуването в залата присъства посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър.

Македонски депутати късаха и палиха френското предложение

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи поздрави решението на депутатите, което след тридневен дебат предлага на правителството да приеме Предложението за преговорна рамка с цел започване на преговори с ЕС, пише БНТ.

Премиерът Димитър Ковачевски също изказва своите благодарности и поздравления. „Няма по-голям патриотизъм от това да подкрепяш просперитета на страната и да взимаш решения, които са от най-висок интерес за страната и гражаните. Най-накрая македонският език ще звучи навсякъде в Европа. Така се обича страната, с мъдри и държавнически решения“, написа той във Facebook.

Оттук нататък София и Скопие трябва да подпишат двустранен Протокол по чл. 12-и от Договора за приятелство и добросъседство с конкретни мерки и срокове за изпълнение на договореностите по историческите въпроси между двете страни, мерки срещу говора на омразата и др. Протоколът ще бъде част от Преговорната рамка чрез директна препратка и от неговото изпълнение ще зависи прогреса на Скопие в преговорите. Ще бъдат свикани две междуправителствени конференции - една политическа и втора, която ще бъде същинското начало на преговори. Между двете Скопие трябва да промени Конституцията си и да впише българите наравно с останалите части от народи.

Народното събрание на Република България свали ветото за начало на преговори на Северна Македония за членство в ЕС в рамките на т.нар. „френско предложение” на 24 юни.

Урсула фон дер Лайен: Това беше историческа възможност и вие се възползвахте

Поздравления за Република Северна Македония за гласуването, което сега проправя бързо пътя на страната за начало на преговори с Европейския съюз. Това написа във Facebook председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Това беше историческа възможност. И вие се възползвахте. Голяма крачка към бъдещето ви в ЕС. Вашето бъдеще”, допълни фон дер Лайен.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама