Още две области в червената COVID зона

11:23, 16 юли 22 25 2948 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Областите Варна и Бургас преминават в червената зона, сочат данните от Единния информационен портал. Общата заболеваемост за страната се покачва и е 162 на 100 хиляди. Вчера беше 154. 2 от 28 области са с рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни.

За последните седем дни заболеваемостта се е увеличила с 31% спрямо предходните 7 дни.

Кога да очакваме ваксини срещу подвариантите на Омикрон?

Над 3 милиона налични ваксини има към момента в страната, а през есента се очакват и още. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред Нова телевизия.

„Тези 3 милиона дози са достатъчни към момента, но от септември се очакват доставки и на адаптирана ваксина, на която в момента Европейската агенция извършва оценка на документите от производителя”, обясни Кирилов. „Няма основание за притеснение от недостиг на ваксини”, категоричен е той.

В Европа се правят опити за ваксинация на деца между 5 и 11-годишна възраст, като тази възрастова група предстои да бъде намалена“, каза още Кирилов.

Той увери, че наличните ваксини са в срок на годност и са ефективни срещу новите подварианти на Омикрон. „Към момента препоръката на ЕМА по отношение на четвъртата доза е лицата над 60 години и тези с придружаващи заболявания, да си я поставят от наличните ваксини, защото те продължават да имат висока ефективност”, поясни Кирилов.

Що се отнася до лекарствата срещу COVID, има над 10 одобрени продукта, някои от тях налични и у нас. Кирилов обаче обясни, че те се използват в определени етапи от заболяването.

София вече е в червената COVID зона

Над 20% положителни проби

1113 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. 65% от тях не са били ваксинирани. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 5516 теста, което значи, че положителните проби са 20,18%.

През вчерашния ден са починали шестима души с COVID-19, като 83% от тях не са били ваксинирани. Така общият брой за починалите с инфекцията у нас става 37 289. Като излекувани през последното денонощие са отчетени 743 души.

В болница се лекуват 553 пациенти, от които 32-ма са в интензивни отделения. Новопостъпилите в петък са 102-ма, като 74% от тях са без ваксини.

Вчера са поставени 3364 дози ваксини, като така общият им брой става 4 439 377.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама