И ДБ ще води нови разговори в рамките на старата коалиция

16:13, 15 юли 22 / Политика 25 2101 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ако „Демократична България“ получи мандат за съставяне на правителство, ще преговаря със същите партии, които бяха в коалициятa. Това стана ясно по време на разговорите на представителите на коалицията с президента Румен Радев, който провежда консултации с парламентарно представените партии преди връчването на третия мандат за съставяне на кабинет. Дотук се стигна след неуспеха на „Продължаваме промяната“ да събере мнозинство и отказа на втората по големина парламентарна група - ГЕРБ, да опита.

„Нашата политическа криза – че не можем да имаме стабилно управление, е много рисков момент в страната. Смятаме, че трябва да бъде направено възможното и отговорно усилие да бъде излъчено правителство в този парламент. Ако не започнем веднага решаването на тези кризи не просто рискуваме тези кризи да продължат, но рискуваме и да се окажем фатално неподготвени за тях. Няма никакви гаранции, че още един цикъл от избори ще родят нещо различно. И тръгвайки към нови избори, вървим към влошаване на политическата среда за взимане на решения, защото кампанията ще бъде поляризираща. Дълбоката политическа криза ще стане още по-тежка, тъй като българската политическа класа се отучи да търси допирни точки. Популизмът взима такъв връх, че парламентарната демокрация е в опасност и трябва да се търси как да бъде спасена“, обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

По думите му третият мандат е възможност за преодоляване на политическата криза, вместо задълбочаването ѝ с предизборна кампания.

„Демократична България“ е готова да участва в усилията за формиране на правителство – и като мандатоносители, и като на участници в преговори, посочи Иванов. 

Ние ще сведем до минимум условията, които ще поставяме, защото политическата класа много се увлече в поставянето на разделителни и червени линии без да може да предложи решения… Ако мандатът бъде даден на нас, ще водим преговори в рамките на досегашната 4-на коалиция, която се разпадна, с много сериозни изводи от нейния разпад“, допълни той, цитиран от БГНЕС.

И ДБ, като БСП смята, че при нов кабинет премиерът рябва да бъде излъчен от най-голямата парламентарна група - „Продължаваме промяната“.

По-рано днес заявка за преговорите в същата рамка дадоха БСП и „Има такъв народ“, последните обаче поставиха условие Кирил Петков и Асен Василев да не са част от управлението. От „Продължаваме промяната“ все още отказват да седнат на една маса с ИТН, но обявиха, че са готови да разговарят с „с всички народни представители, от всички политически партии, които могат да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулистни сили, които не са в парламента“.

Опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ вече се обяви за свикването на предсрочни избори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Стефан 09:31, 16 юли 22

Олигарсите, които притежават ДБ са им поставили условие на всяка цена да се задържат в управлението, че при нов парламент не се знае.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама