„Нужна е нова основа за нова къща“: ДПС настоя и пред Радев за нови избори

12:50, 15 юли 22 / Политика 25 2016 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изходът от политическата криза е в предсрочни избори. Тази своя теза от ДПС повториха и пред президента Румен Радев, който провежда консултации с парламентарно представените партии преди връчването на третия мандат за съставяне на кабинет. Дотук се стигна след неуспеха на „Продължаваме промяната“ да събере мнозинство и отказа на втората по големина парламентарна група - ГЕРБ, да опита.

Според ДПС формулата за съставянето на сегашната власт е грешна. „Политическата логика диктува, че коалиция, основана на омразата, противопоставянето, разделението и реваншизма, няма как да издържи, и ще падне рано или късно. Още тогава казахме, че ни предстоят предсрочни парламентарни избори“, обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ в началото на срещата с президента.

От позицията на своя „скромен 32-годишен политически опит“ ДПС препоръча свикването на предсрочни избори. „За да бъде променена формулата, по която се конструират изобщо ситуациите в политиката, са нужни предсрочни парламентарни избори, нужна е нова основа, за да има нова къща. Предишната основа задава грешен модел на крива къща“, посочи Карадайъ, цитиран от БГНЕС. Той отбеляза още, че в подобни кризисни ситуации ДПС винаги е играело своята основна и отговорна роля.

Какви са Вашите стъпки за предотвратяване на бъдещи кризи, ако отидем на Вашия вариант, който предлагате – предсрочни избори, попита на свой ред държавният глава.

„Предсрочни избори ще има – да, но въпросът е какво правим до предсрочните избори. Много е важно този въпрос да бъде обсъден много сериозно и отговорно. Ние ще си носим нашата отговорност и няма да бягаме от нея“, допълни Карадайъ.

Много конструктивни разговори

Много конструктивно, много сме доволни, надяваме се с нашия конструктивизъм да сме допринесли на Радев да вземе своето решение. Така Карадайъ коментира разговорите с държавния глава на излизане от президентството.

„В последните 32 години не е имало по-лош кабинет, освен този на Жан Виденов, макар че могат и да се съревновават с него“, добави лидерът на ДПС. 

Политическата конюнктура диктува България да има ценностно, хомогенно, категорично евроатлантическо мнозинство в НС и в управлението на страната, завърши той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:52, 15 юли 22

.

2 Анонимен 15:53, 15 юли 22

Никой не иска с вас

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама