Шефът на Shell: Европа може да мине на енергиен режим през зимата

16:07, 14 юли 22 / Свят 25 2167 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главният изпълнителен директор на най-голямата петролна и газова компания в Европа Shell Бен ван Бюрден заяви, че може да се наложи Европа да ограничи достъпа до енергия тази зима, съобщи Файненшъл таймс.

Новината бе съобщена по време на енергийната конференция в Оксфорд Aurora Spring Forum 2022.

Причината е, че Бюрден прогнозира значително по-високи цени, ако Русия продължи да ограничава доставките на газ за ЕС, предаде БНР.

Той каза, че президентът Владимир Путин е показал, че е способен и има желание да използва като оръжие енергийните доставки и че не може да се изключи едно пълно спиране на износа на руски газ за Европа

Ще се изправим пред наистина тежка зима в Европа. Може би някои държави ще се справят по-добре от други, но мисля, че всички ще се сблъскаме с много съществено ескалиране на цените, така че ще има голям натиск върху индустрията и следователно ще има голям натиск върху икономиката. В най-лошия случай ще бъдем в ситуация, в която трябва да въведем разпределянето на дажби, каза Бюрден.

В началото на седмицата главният газопровод на Русия за Германия - „Северен поток 1“ беше спрян за планирана поддръжка и профилактика. Редица западни страни обаче се опасяват, че потокът от газ може да не бъде възобновен след профилактиката. 

Днешното предупреждение на шефа на Shell идва, след като Европейската комисия прогнозира, че средногодишната инфлация ще достигне рекордни нива през 2022 г. от 7,6% за еврозоната и от 8,3% за целия ЕС поради растящите цените на енергията и войната в Украйна.

И Франция се готви за недостиг на енергия

Франция трябва да се мобилизира и да се подготви за вероятен сценарий, при който през есента ще има недостиг на енергия, заяви и френският президент Еманюел Макрон.

В телевизионно интервю по случай националния празник на Франция Макрон посочи, че мобилизацията предвижда френските потребители и бизнес да намалят потреблението на енергия.

Трябва да се подготвим за сценарий, при който трябва да се справим изцяло без руски газ, заяви той, цитиран от БТА и допълни, че скоро ще представи план за ограничаване на енергийното потребление.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама