Нинова: За първи път сме №1 по индустриално производство в ЕС

11:32, 14 юли 22 / Политика 25 2312 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Вчера Европейската статистическа агенция „Евростат“ излезе с данни, според които за първи път България се нарежда на първо място в ЕС по ръст на индустриално производство. Рекорден ръст от 20,02%, вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова.

Тя изтъкна, че такава добра новина страната ни не е имала през последните 15 г. – от 2007 г., от когато сме държава член на ЕС. 

Това се дължи на 4 причини - спряхме рекета върху бизнеса, ограничихме кражбите и течовете, правителството подкрепи фирмите с компенсации за скъпия ток и самият бизнес положи усилия с реорганизация и оптимизация на производството си, за да постигнем този резултат.

Това означава повече работни места, повече данъци, по-високи заплати за работниците, повече средства - за безплатни детски градини, за млади семейства и за пенсионери“, каза още Нинова.

Според данните на „Евростат“ България е на първо място по индустриално производство в ЕС. „Виждате, че се справяме по-добре от всички европейски държави“, коментира икономическият министър и отчете ръст във всички сектори на икономиката в износа и вноса. 

Корнелия Нинова: Икономически държавата е добре

Тези резултати показват, че правителството не падна от вот на недоверие за лоши икономически показатели, а заради лоши икономически интереси. Тези добри показатели обаче не трябва и да ни успокояват. Те са прекрасна новина за България. За първи път сме на първо място в ЕС, и то по индустрия и икономика. Но не бива да ни успокояват, защото инфлацията е висока, цените са високи, доходите са ниски“, подчерта Корнелия Нинова, цитирана от министерството. 

Тя беше категорична, че за да продължи тази тенденция, трябва да има политическа стабилност и икономическа предвидимост. „А това означава да положим усилия да съставим редовно правителство и работещ парламент. Така ще гарантираме тази тенденция, която за пръв път се случва за България да продължи“, обясни вицепремиерът Нинова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама