Постигнаха споразумение за деблокиране износа на украинско зърно

08:22, 14 юли 22 25 1662 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Турция съобщи за постигнато споразумение на преговорите в Истанбул вчера за деблокиране на износа на украинско зърно, предаде Ройтерс. Русия, Украйна, Турция и ООН са се договорили за създаване на координационен център за гарантиране на безопасни маршрути, каза в изявление турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Той отбеляза, че страните са се разбрали още за съвместни проверки на изнасяното зърно и пристанищата.

Споразумението ще бъде подписано следващата седмица, когато всички участници в днешните разговори отново ще се срещнат в Турция, уточни Акар. Той не посочи конкретна дата.

Целта е да бъде възобновен износът на украинско зърно от Одеса в момент, когато глобалната продоволствена криза се влошава заради войната в Украйна. Бившата съветска република е голям световен износител, а Русия е наложила блокада на нейното черноморско крайбрежие.

Постигнати бяха договорености по голям брой важни аспекти, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той изрази надежда следващите стъпки да позволят да бъде сключено и официално споразумение, пише bTV.

ЕС одобри допълнителна помощ от 1 млрд. евро за Украйна

САЩ зоват Русия да спре принудителните депортации на украинци

Съединените щати призоваха Русия да спре принудителните депортации на украинци от районите, които са под нейн контрол, защото това са военни престъпления.

Според американския държавен секретар Антъни Блинкън Русия принудително е преместила между 900 000 и 1 500 000 украинци, много от които деца. Блинкън цитира данни за деца, които са разделяни от родителите си или отвличани от сиропиталища, за да бъдат дадени за осиновяване в Русия.

Незаконното прехвърляне и депортиране на защитени лица е тежко нарушение на Четвъртата женевска конвенция за защита на цивилните”, подчерта Антъни Блинкън в навечерието на конференция в Хага за предполагаемите военни престъпления в Украйна .

Киев обвинява Русия, че е депортирала стотици хиляди украинци от окупираните територии и ги е вкарала във „филтрационни лагери“. Руската страна обаче твърди, че само предлага хуманитарна помощ на онези, които желаят да напуснат Украйна.

Москва продължава офанзивата си в Донбас, за да овладее цялата територия на областта. При продължаващите бойни действия две ракети, изстреляни от Черно море, са поразили сграда в Запорижие и индустриален  район, като са ранили двама души.

Проруските сепаратистки части обявиха, че са превзели градовете Соледар и Сиверск в Донеца област, но от украинска страна отрекоха информацията и съобщиха само за обстрел срещу Сиверск.

Киев прекрати дипломатическите си отношения със Северна Корея, която стана третата държава, признала независимостта на сепаратистките републики в Донбас.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Москва вече няма други съюзници освен страни, които зависят от нея финансово и политически, пише БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама