Български гвардейци ще водят марша за Деня на Бастилията в Париж

15:47, 13 юли 22 25 2025 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в честването на националния празник на Френската република утре в Париж. Поканата към него е отправена от началника на Щаба на отбраната на Въоръжените сили на Франция генерал Тиери Бюркар.

Представително военно формирование от Националната гвардейска част с българския флаг ще бъде най-отпред и ще води пешия марш в традиционния военен парад. 

Участие във военния парад ще вземат представители на множество държави от Европейския съюз и НАТО. Тази година специална покана е отправена към нашата страна, както и към Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чешка република, Румъния и Словакия.

Съвместното представяне ще докаже още веднъж непоколебимия ангажимент на партньорите и съюзниците в защита на мира и сигурността, което включва и укрепването на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на Алианса, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Френският национален празник, честван на 14 юли, символизира края на абсолютната монархия и е емблема на националното единство. Денят на Бастилията се отбелязва всяка година от 1880 г. насам. 

В проявите по повод Деня на Бастилията участват общо около 6400 военнослужещи, от които 5000 преминават в марш. Участие взема и многобройна техника, сред която: 66 самолета, 25 хеликоптера, 119 транспортни средства и бойни машини, 62 мотоциклета. Традиционно военният парад се наблюдава от около 8000 души на трибуните, както и от 8 милиона зрители пред телевизионния екран и на уебсайтовете на основните френски медии. След парада се предвиждат допълнителни дейности като набирането на военнослужещи в наборен център и демонстрации на способности от френските Сухопътни войски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама