Окончателно: Газът за юли поскъпва с 32%

18:06, 12 юли 22 25 1800 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Комисията за енергийно и водно регулиране реши да увеличи цената на газа с 32%, считано  от 1 юли 2022 г., в размер на 186,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). 

На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. За юни цената на газа беше 141,36 лв./MWh, съобщават от енергийния регулатор.

След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира предложената от „Булгаргаз“ цена и тя е намалена с 30 стотинки - от 186,47 лв на 186,17 лв./MWh.

„Булгаргаз“ иска поскъпване на газа за юли с 32%

Регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени разходи в размер на 747 029 лв. за капацитет и пренос на количества до Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи за цената на природния газ за юли 2022 г.

Основната причина за повишението на цената за месец юли е повишената цена на газа в световен мащаб в резултат на голямото търсене и по-малкото предлагане, породени от военната агресия на Русия в Украйна, допълват от КЕВР.

В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност на енергийните доставки, редица европейски държави също са принудени да сключват краткосрочни договори, което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на международните индекси, посочват от комисията.

Независимо от увеличението, цената на газа в България остава значително по-ниска от цените на европейските газови борси, припомнят от КЕВР.

Препоръката на КЕВР е да бъдат сключени договори с поне три алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цена на газа. Това ще позволи да се постигне сигурност на доставките и стабилност на цените за българските битови и стопански потребители, отбелязват от комисията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама