ЕС одобри допълнителна помощ от 1 млрд. евро за Украйна

15:34, 12 юли 22 25 1688 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

 

Европейският съюз одобри допълнителна финансова помощ от 1 милиард евро за Украйна. Така европейската подкрепа за Киев от началото на войната достигна 2.2 млрд. евро и се очаква да се увеличи през следващите месеци, съобщиха от Съвета на ЕС.

„Одобрената днес помощ има за цел да отговори на най-спешните нужди на Украйна от непосредствено финансиране, така че украинската държава да може да продължи да изпълнява най-основните си функции“, заяви чешкият министър на финансите Збинек Станюра, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Тя е под формата на дългосрочен заем с висока отстъпка. Помощта ще бъде на разположение в рамките на една година и ще бъде изплатена като една вноска, която може да бъде разделена на един или повече траншове.

Изплащането ще бъде извършено след договаряне на меморандум за разбирателство с украинските власти. Меморандумът ще включва по-голяма прозрачност и докладване за използването на средствата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама