Бившият шеф на Онкологията оспори обвиненията на Сербезова

14:44, 12 юли 22 25 1577 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Причината за проверките в столичната болница по онкология е анонимен сигнал. Това каза д-р Стефан Константинов, който беше освободен от директорския пост на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

В съобщение вчера от Министерството на здравеопазването посочиха, че по време на проверки, извършени от звено „Вътрешен одит“ към министерството и от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, са констатирани нарушения и за временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение до провеждането на конкурс е назначен проф. Панайот Куртев.

През 2017 г. поех болницата, която беше с дългове, а миналата година болницата завърши с над половин милион лева печалба. Няма просрочени задължения към днешна дата, въпреки високите цени на консумативите“, каза още д-р Константинов. „През всички години заплатите са се повишавали. Пациентите на болницата не са намалели, като през миналата година са били изписани над 12 хиляди болни“, посочи още той. „Инвестициите, които сме правили през миналата година, са близо един милион лева собствени средства. За пет години няма нито един уволнен, назначени са доста млади хора. Пенсионирани са някои от колегите, но мисля, че хора на 75-годишна възраст трябва да се пенсионират“, добави д-р Константинов, цитиран от БТА.

Oсвободиха директора на Онкологията в София

Той подчерта, че сигналът, изпратен до МЗ, е подписан от Академичния съвет, без да са посочени конкретни имена, но е иницииран от новоназначения директор. По думите му сигналът е изпратен до всички възможни контролни органи. Той посочи, че на 2 февруари тази година в лечебното заведение са получили писмо, в което се казва, че заради сигнал започва проверка от звеното „Вътрешен одит“ към МЗ. „През април, по същия сигнал, започна проверка и на Изпълнителна агенция „Медицински одит“, посочи още той и допълни, че болницата е проверявана и от полицията, от прокуратурата, от инспекцията по труда, от регионалната здравна инспекция.

„Констатациите от проверките показват, че има нарушение на Закона за обществените поръчки - за неприлагане на системата за двоен подпис в 4 от 11 проверени договора“, припомни д-р Константинов. „Двоен подпис означава, че се изисква подписът на директора и на главния счетоводител, но в документа, който имаме от одита, се посочва, че нарушенията не са по Закона за обществени поръчки, а в договорите за съвместна дейност“, посочи д-р Константинов. „Проверихме кои са тези договори и се оказа, че те са между болницата и дъщерното ѝ дружество“, обясни той.

Друго констатирано нарушение от проверяващите е свързано с несвикване на Общо събрание за избор на нов Научен съвет. „Това е вярно, но се оказа, че мандатът на Научния съвет, който заварих през 2017 г., е изтекъл шест месеца по-рано“, посочи още той. „Не можехме да свикаме Общо събрание заради ковид ограниченията, но след това обявихме свикването му“, каза още д-р Константинов. „Това не е моя работа като директор, Научният съвет е автономен орган, а това е отговорност на Министерството на образованието и науката“, посочи д-р Константинов.

За друго констатирано нарушение от проверяващите, свързано с различните цени за избор на екип, д-р Константинов посочи, че за всяка дейност в болницата има ценоразпис с цена, която е максимална или по-ниска от законовата възможност. По думите му от болницата са подали възражение срещу тази констатация.

Д-р Константинов каза още, че няма да оспорва вписването в Търговския регистър на новия директор, но би си търсил правата в съда. По думите му смяната му не е политическа поръчка, но е „атакуван“ най-много от най-дългогодишния депутат от ГЕРБ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама