Цветанов готов за детектор на лъжата с Борисов, Петкова и Дончев

15:10, 11 юли 22 / Политика 25 2151 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Истината за „Турски поток“ и за срещите с хора от забранителния списък ще излезе наяве. Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова твърди, че темата с Пътната карта на „Турски поток“ е банална. Банална може би само за нея и за поведението, на което публично сме свидетели през последните години. Но последиците са за наша сметка (на българските граждани), написа във Facebook лидерът на Републиканци за България Цветан Цветанов. 

На 1 юни 2021г. от Републиканци за България официално внесохме заявление за достъп до обществена информация в Министерство на енергетиката за достъп до Пътната карта на „Турски поток“. 15 дни по-късно, получихме официално писмо-отговор, от служебния министър на енергетиката Андрей Живков, в което се казваше, че исканата информация – предмет на заявлението, не е налична в министерството.

Борисов и Петков си мерят приноса за газа

С изказването си в ефира на БНТ, тази неделя, Теменужка Петкова твърди, как Пътната карта едва ли не е публично достъпна. Припомням, че след заявлението внесено от наша страна, от Министерство на енергетиката изпратиха съобщение до медиите, че Пътната карта на „Турски поток“ е изчезнала от министерството. И тук идва въпросът, как и защо не е налична, а Петкова казва как всяка дума, която е написана в нея защитава интересите на България и няма нещо, което да е притеснително.

Нека да я видим и да преценим сами. Нека тогава самата тя, публично да покаже Пътната карта, за да види цялото общество, по какъв начин е защитен неговият интерес, с прокарването на транзитна тръба, която по никакъв начин не осигурява нито диверсификация, нито газ за българските потребители, а напротив ще използваме в пъти по-скъп газ по ред други причини.

И оттук идва и предисторията по темата за възможните срещите на Борисов, Петкова и Дончев с хората от забранителния списък на ЕК, след които се стига до подписването на тази Пътна карта и прокарването на „Турски поток“ през територията на страната ни, за сметка на българския данъкоплатец, която е на стойност над 3 млрд. лв.

Госпожо Петкова, защо не отговорихте с „Да“ или с „Не“, на въпроса на Георги Любенов в сутрешния блок на БНТ, в неделя, правили ли сте такива срещи. Отговорът, че говоря лъжи и небивалици, което и двамата знаем, че не е така е поредният път, в който нямате доблестта да кажете истината, как обслужихте чужди интереси - руски, за сметка на българските. 

В подкрепа на думите си съм готов да се явя с всеки един от вас, поотделно, на детектор на лъжата и истината ще излезе. И то не защото е важно кой говори небивалици, а защото е в интерес на обществото и прозрачността да се разбере при какви условия се е договарял българският държавен интерес.

Многократно в мои публични участия повдигам теми както за изграждането на „Турски поток“, така и въпроси правени ли са такива срещи и официална реакция от ваша страна няма. Защо ли? Защото истината е тази, за която говоря аз, а вие така добре я прикривате, като не я коментирате и се правите, че тези неща и събития не са се случили. И в годините съм показал, че отстоявам истината и съм последователен и в казаното, и в действията си в полза на обществения интерес.

Очакваме публично да покажете Пътната карта и да обясните на цялото общество как и по какъв начин е защитен българският национален интерес с изграждането на „Турски поток“ през България, призова Цветан Цветанов. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама