„Политиците, които смятат, че имат гарантирани гласове, се лъжат“

17:03, 10 юли 22 / Политика 25 1610 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Политиците, които смятат, че имат гарантирани гласове, се лъжат. Това коментира пред БНР социологът Боряна Димитрова, управител на „Алфа Рисърч“.

„Наслагването на политически скандали и кризи не позволява на хората да следят всичко, затова те реагират на основни събития. Обществените нагласи не смогваха да настигат политическите бури, които бяха една след друга. Обществените нагласи са много подвижни. Всеки политик, който смята, че има гарантирани гласове в голяма степен се лъже, защото общественото мнение в такива периоди на наслагващи се кризи много бързо се променя под влиянието на един или други събития“, подчерта тя. През седмицата агенцията представи социологическо проучване, което отчита последната динамика на обществените и електорални нагласи.

„Алфа Рисърч“: ИТН извън следващ парламент

Според нея сближаването на прогнозните резултати в предстоящи избори между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ се дължи на мобилизацията на избирателите на формацията на Петков и Василев. Допълни, че в България има парадоксална ситуация, при която парламентът се владее от опозицията, а улицата - от управляващите, имайки предвид протестите.

Хайката за депутати провали „Продължаваме промяната“

„Продължаваме промяната“ пое грешен подход на търсене на отделни депутати. Това е неправилна политическа стратегия. Това беше пример на пожелателно мислене“, посочи Димитрова. Според нея това е неправилна политическа стратегия, особено в ситуация на остри политически кризи да се търсят по-стабилни мнозинства, а не отделни депутати. „Дори да бяха намерили достатъчно депутати, то всеки полъх можеше да събори правителството“, коментира.

Тезата, че е възможно голямо мнозинство от 140 депутати също е пожелателна, смята анализаторката. „Нямаме никакви индикации, че е възможно да се получи различна ситуация в следващ парламент. Възможно е ПП да бъде отново първа политическа сила, но с крехко мнозинство пред втората, третата и с доста фрагментиран парламент“. 

На хоризонта се задават нови избори

Според социоложката оценката „Много добър 5“, която постави на правителството си премиерът Кирил Петков, е признак, че на хоризонта се задават предсрочни избори. „Партията му в лицето на своя лидер се чувства твърде засегната, твърде ранима като в една младенческа възраст в политиката от случилото се през последния месец, за да преглътне егото си и да се съгласи да даде подкрепа на най-малкия от коалиционните партньори (Демократична България)“, ако тя получи от президента третия мандат за съставяне на правителство", смята тя.

По думите на Боряна Димитрова политиците, правейки своите изявления сега, трябва ясно да знаят, че след изборите ще трябва отново да мислят какъв тип мнозинства ще могат да бъдат направени.

Укротяване ръста на „Възраждане“ и регрес при ИТН

Тя подчерта, че последните социологически данни сочат, че има „укротяване на ръста на „Възраждане“. „Разделянето на ляво-русофилското пространство между БСП, „Български възход“ на Стефан Янев и „Възраждане“ изчерпва ресурса в него“.

Друга ясна тенденция, видима от социологическото проучване, е продължаващият регрес на „Има такъв народ“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:21, 10 юли 22

Които са на хранилка пишат каквото им кажат

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама