След протестите: Президентът и премиерът на Шри Ланка се оттеглят

10:53, 10 юли 22 / Свят 25 1773 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Председателят на парламента на Шри Ланка съобщи, че президентът на страната Готабая Раджапакса се е съгласил да подаде оставка, предаде Асошиейтед прес. В телевизионно изявление председателят Махинда Япа Абеивардена каза, че е информирал Раджапакса за решение, взето от лидерите на парламентарните групи на тяхна среща, в което се настоява президентът да освободи поста. Раджапакса се е съгласил, но ще остане на поста си до сряда, за да се гарантира мирното предаване на властта, предаде БТА.

По-рано премиерът на страната Ранил Викремесингхе заяви, че е готов да подаде оставка, за да отстъпи място на правителство на националното единство.

Това бе оповестено броени часове, след като гневни протестиращи щурмуваха официалната президентска резиденция. Участници в протестите нахлуха също в дома на министър-председателя и подпалиха жилището.

Милиони рупии бяха открити в резиденцията на президента на Шри Ланка

Протестиращите в Шри Ланка, които превзеха резиденцията на президента Готабая Раджапакса в събота, намериха там милиони ланкийски рупии. Това съобщи ланкийският вестник Daily Mirror, цитиран от световните агенции. Според изданието става въпрос "за голяма сума пари в президентското имение". В социалните мрежи се разпространява видео, на което протестиращите броят намерените пари, които след това са предадени на службите за сигурност, пише „Сега“.

Бунт в Шри Ланка: Стотици нахлуха в двореца на президента и се къпаха в басейна му

Шри Ланка, в която живеят 22 милиона души, е изправена пред най-тежката си икономическа криза от 70 години насам. Инфлацията достигна рекордните 54,6% през юни и се очаква да се повиши до 70%, което хвърли в крайна бедност голяма част от населението.

През април Шри Ланка обяви дефолт по външния си дълг в размер на 51 милиарда долара и започна преговори за спасителни мерки с Международния валутен фонд. Тази криза, безпрецедентна по мащаби, откакто страната получи независимост през 1948 г., се смята за причинена от коронавирусната пандемия, която лиши 22-милионния остров от валутните приходи от туризма и според икономисти бе изострена от поредица неуместни политически решения.

При вълнения в страната през май девет души бяха убити и стотици – ранени.

***

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама