Помощта на САЩ за Украйна надхвърля разходите за първите 5 години от войната в Афганистан

09:34, 10 юли 22 25 1842 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Администрацията на Байдън и законодателите от двете страни на парламента обещаха да се противопоставят на войната на Русия в Украйна и на заплахата, която тя представлява за европейската сигурност, а средствата, отпуснати досега за Киев, вече надхвърлят разходите на САЩ за първите пет години в Афганистан.

До края на 2006 г. САЩ похарчиха над 7,4 млрд. долара за борбата си срещу талибаните. До 2011 г. разходите за 20-годишната война достигнаха своя връх, когато само през тази година бяха похарчени 11,4 млрд. долара.

В петък администрацията на Байдън обяви още един пакет от 400 млн. долара за военните разходи за Украйна, която се опитва да отблъсне настъплението на Русия, предаде БГНЕС.

Съобщава се, че последният пакет е изготвен в координация с украинските официални лица за това, от което конкретно се нуждаят на фронтовата линия, и идва само няколко дни след като руският президент Владимир Путин обяви победа над източната Луганска област. Тежката артилерия, като гаубици и високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), е сред основните артикули, от които Украйна се нуждае, за да атакува руските командни и контролни пунктове, разположени зад фронтовата линия.

В петък Пентагонът потвърди, че САЩ са предоставили 8 млрд. долара помощ за сигурност след нахлуването на Русия през февруари, но Вашингтон се ангажира да похарчи много повече.

По-рано тази година Конгресът обяви, че ще похарчи 54 млрд. долара за традиционна чуждестранна и военна помощ, за да помогне за потушаването на настъплението на Путин. Средствата до голяма степен ще бъдат разпределени по традиционните канали за подпомагане на Украйна, но ще осигурят и подкрепа за страните от НАТО и американските войски, разположени в Европа. По-голямата част от пакета ще бъде разпределена в близко бъдеще, вероятно до края на годината, съобщава Fox News.

Според доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания, в последния пакет от 40 млрд. долара, приет през май, има мерки, чието изпълнение може да отнеме години, като например закупуването на допълнителна ракетна батарея Patriot, която потенциално може да бъде изградена в съюзническа държава като Полша.

Все още не е ясно колко средства ще похарчат САЩ през 2022 г. за противодействие на агресията на Путин, но според информация, предоставена от ForeignAssistance.gov, САЩ вече са похарчили повече за подпомагане на сигурността в Украйна, отколкото през първите пет години в Афганистан

Байдън и други западни лидери обещаха да продължат да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо". 

***

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама