„Меки диалогични китки“: Кирил Петков оттегли свой коментар по адрес на ДБ

10:01, 09 юли 22 / Политика 25 1919 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Премиерът в оставка Кирил Петков публикува в петък вечерта пост във Facebook, в който написа, че „Ние от Продължаваме Промяната сме политическата партия, която няма меки диалогични китки, защото, каквото и да си говорим, избрахме да нямаме отново за партньор Слави Трифонов (с приятел Орлин Алексиев), или Пеевски, или Борисов“.

Петков: Ще си върнем държавата, предлагам да е още през октомври

Снимка: bTV

Коментарът му идва часове, след като „Продължаваме промяната“ върна на президента Румен Радев мандата за съставяне на нов кабинет неизпълнен, тъй като не можа да събере достатъчно подкрепа. Опитите, включително за финална договорка с напусналата управляващата коалиция партия „Има такъв народ“ се провалиха, тъй като партията на Петков отказва директни разговори с лидера на ИТН Слави Трифонов и председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов.

В „Демократична България“, която очаква да получи третия мандат, след като ГЕРБ върне втория, както многократно заяви, обаче има настроения за разговори с Трифонов и Йорданов.

По-рано през деня съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов посочи, че дясната коалиция е готова, ако ѝ бъде връчен третият проучвателен мандат, отговорно и диалогично, да предприеме опит да направи възможното за съставяне на правителство. По думите му ДБ се е доказала със своята отговорност и диалогичност, а през следващата една година предстои решаването на важни за страната кризи. Все пак той отбеляза, че най-доброто, което може да се случи, е още с първия мандат да се случи управление.

С думите си Петков се обяви индиректно срещу идеята на Христо Иванов за правителство, подкрепено от голямо парламентарно мнозинство. Изразът в „ПП няма меки диалогични китки предизвика скандал в социалните мрежи и късно снощи Кирил Петков  редактира публикацията и махна частта с меките китки, предаде Mediapool.

Снимка: bTV

ДБ с идея за технократски кабинет

 

 

Междувременно председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов обяви, че която и да е от политическите партии да получи третия мандат от президента е длъжна да опита да направи правителство и да отправи покани към бившите си коалиционни партньори.

„Ние нямаме проблем с ПП, нито с целите, които имат, защото те общо взето се припокриват с нашите. Проблемите се казват Асен Василев и Кирил Петков заради едноличните решения, които взимаха, нарушаването на коалиционното споразумение от тяхна страна“, каза Йорданов.

Според него теоретично по време на третия мандат могат да се водят нормални разговори, но „какъв ще е крайният резултат не знам“. „Ако третият мандат дойде при ИТН, ще направим възможно да подходим диалогично и да разговаряме и с ДБ, БСП, ПП, като идеята да бъде за нещо конкретно с конкретна програма“, каза по-късно пред БНР Станислав Балабанов от ИТН.

Според Конституцията вторият проучвателен мандат се връчва на втората по големина политическа сила - ГЕРБ, които вече обявиха, че ще върнат мандата. Третият мандат се дава на избрана от държавния глава парламентарна група по негова преценка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:38, 09 юли 22

Тошко е уникален дурак. Учиндолският разтури правителството, сега чакат мандат. Още миналата година се видя, че е проект на мафията. По- добре избори, отколкото селяци и чалгари. Бог да пази младите и кадърни момчета от ПП. Победа!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама