Предимства и недостатъци на онлайн кредитите

18:00, 11 юли 22 25 1427 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В последно време онлайн кредитите са предпочитани главно заради лесното кандидатстване и спестяването на време. Много хора избират варианта да подадат заявка за кредит онлайн и да си спестят чакането по офиси и опашки. Има и такива, които все още са скептични към този вид заеми и си мислят, че има някаква уловка. Затова ще изтъкнем и положителните, и отрицателните страни на тези онлайн кредити, за да прецените дали са подходящи за вас.

Онлайн кредити – плюсове 

Предимство номер едно на онлайн кредитите е удобството. Ако смятате да теглите такъв е необходимо само да попълните кратка форма и да изчакате отговора на кредитора по телефон или имейл. При всички онлайн кредити условията са прозрачни и въпреки, че няма да посетите физически офис, ще ви запознаят с тях подробно. 

Бързо кандидатстване и получаване на сумата

В повечето кредитни компании в България кандидатстването за онлайн кредит става изключително бързо. Формите, които потенциалните клиенти трябва да попълват са кратки и не изискват конфиденциална информация. Необходимо е да се попълни само името на лицето, което кандидатства, ЕГН-то и данни за контакт (имейл и мобилен номер). Има фирми, които дават отговор на запитванията за онлайн кредити до 10-15 минути. В такъв случай, ако сте одобрени може да получите сумата по кредита си в рамките на деня. 

Без изисквания за гаранция 

Още един голям плюс на предлаганите онлайн бързи кредити е, че не се изисква гаранция. Тоест, не се налага да изпращате документ за доказване на вашия доход. Достатъчно е само да изпратите копие от личната си карта и да изчакате становището на кредитора. Фирмите за онлайн кредити не ви задължават да търсите и поръчители както е в банките. Това също е предимство, защото няма да ангажирате други хора с вашите задължения и да се срамувате от тях ако имате затруднения и не успеете да платите навреме. 

Съдействие по всяко време

Ако се чудите дали да изтеглите заем от банка и имате въпроси, трябва да посетите клон или да се обадите на посочените телефони в работно време. Проблемът е, че те не работят през уикенда и по празниците. Докато при тегленето на онлайн кредити няма да имате този проблем. Компаниите, които предлагат такива обикновено работят всеки ден, включително събота и неделя и отговарят на запитванията до минути. В сайтовете на фирмите за бързи кредити са налични различни начини за свързване с консултант – телефон, имейл, контактна форма. 

Отстъпки и промоции 

Важно предимство на институциите предлагащи онлайн кредити са и специалните отстъпки и промоции. Някои дори организират томболи с награди, в които може да участвате ако изтеглите заем по време на промоционалния период. Друга оферта, която не е за изпускане е за безлихвен кредит. При определени кредитори първият ви кредит може да бъде с 0% лихва. В повечето случаи тази промоция се отнася за по-малки суми, но все пак си заслужава. 

Бързи кредити онлайн – минуси 

Хората изпаднали във финансова криза често не обръщат внимание на недостатъците, с които вървят днешните бързи кредити. Да, такива има въпреки примамливите оферти, изскачащи всеки ден. Редно е да се съобразите с минусите на този тип кредити, за да не се получи обратният ефект и да задълбочите проблемите си. 

По-високи лихви

Основният недостатък на предлаганите онлайн кредити са високите лихви. Условията може да са по-гъвкави и сумите да се получават доста по-бързо, но лихвите са по-високи в сравнение с тези в банките. За удобство на клиентите се предлагат кредитни калкулатори, с които можете да изчислите лихвата много лесно и да прецените дали е в допустими стойности. 

Ниски суми

Друг минус при теглене на кредит онлайн е, че максималната сума е по-ниска. Ако ви трябват да кажем 20 000 лв., няма как да използвате услугите на онлайн кредитори, защото при тях максимумът е около 5000 лв. Сроковете за изплащане също са сравнително кратки. В банка може да разсрочите даден кредит за години напред, а във фирма за бързи кредити максималният период може да бъде 12-24 месеца. 

Достъпността може да бъде недостатък

Онлайн кредитите се отпускат много лесно, но тази достъпност може да бъде и недостатък. Затова не прибързвайте с приемането на оферти, а се уверете, че разбирате и приемате условията на кредита. 

 

*Платена публикация

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама