ЕАЦС: Източният фланг на НАТО придобива нови измерения и значение

14:15, 08 юли 22 / Политика 25 1429 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов участва в XXII Интерпарламентарен форум по въпросите на сигурността и разузнаването, организиран от американския конгресмен Робърт Питинджър. Тазгодишната европейска сесия се провежда в столицата на Румъния – Букурещ и е под надслов: „Войната в Украйна – преформатиране на глобалната карта на международната сигурност“. 

Цветанов ще участва във форум за разузнаване и сигурност, организиран от конгресмен Питинджър

Приветствие към участниците поднесоха министър-председателят на Румъния Николае Чука, Робърт Казанчук – зам.-председател на  Сената на Румъния, Марсел Чолаку – председател на Камарата на представителите в румънския парламент, американският сенатор Тами Болдуин, както и генерал Джеймс Джоунс, бивш главнокомандващ силите на НАТО в Европа и бивш съветник по националната сигурност на президента Барак Обама. Специални обръщения направиха и министрите на вътрешните работи на Румъния и Молдова – Лусиан Боде и Ана Ревенко.

По време на пленарните заседания бяха обсъждани въпроси на международната сигурност през призмата на инвазията на Русия в Украйна – пренареждането на глобалната карта за сигурност, променените дипломатически отношения в новата ситуация, както и актуални предизвикателства в сферата на сигурността, разузнаването и отбраната. Участниците се обединиха около мнението, че с оглед на военните действия в Украйна и руската агресивност в Черноморския регион Източният фланг на НАТО придобива нови измерения и значение, като следва да се обърне специално внимание на Черноморския регион, съобщиха от пресцентъра на Евро-атлантическия център за сигурност.

В специален панел бяха обсъдени проблемите на киберсигурността и 5G-технологиите. Румъния представи своите нови ресурсни капацитети, отбелязвайки нарасналата активност на чуждестранни враждебни организации и групи, по отношение на националната ѝ инфраструктура, в т.ч. и по отношение на частни икономически структури.

В рамките на форума Цветан Цветанов проведе няколко кулоарни срещи. По време на срещата с министъра на вътрешните работи на Румъния Лусиан Боде Цветанов изрази положителните си впечатления от добрата работа на румънското правителство, и в частност на румънското МВР, при справянето с големия бежански натиск в началото на войната – повече от 1.8 млн. бежанци са потърсили убежище в Румъния от Украйна. Министър Боде заяви, че по този начин Румъния е показала солидарност с украинския народ, допълвайки, че руската инвазия в Украйна е критичен момент в европейската и световната система за сигурност, във всеки един неин аспект.

По време на срещата си с двамата съорганизатори на форума - конгресмен Робърт Питинджър и депутата от румънския парламент Павел Попеску, председател на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност Цветан Цветанов изказа благодарност за отличната организация на форума, както и за актуалността на темата и обсъжданите въпроси. Конгресмен Питинджър заяви, че днешният западен  свят трябва да бъде повече от всякога обединен срещу нарастващите заплахи. Попеску заяви, че най-добрият начин за противодействие на недемократичните режими е обединението на свободния свят за по-голяма свързаност - инфраструктурна, дигитална и енергийна. Подобна свързаност би могла да бъде посредством инструментите на Инициативата  „Три морета“. Беше постигнато общо мнение между тримата, че подобни събития като Интерпарламентарния форум по въпросите на сигурността и разузнаването са важна част от международния демократичен диалог.

В началото на втория пленарен ден се проведе Молитвена закуска за мир в Украйна и по света. Участниците се обединиха около посланието за мир и благоденствие на всички хора по света. Представителите от Украйна разказаха за ужасите на войната и твърдата им вяра в победата на справедливостта и общохуманните ценности. След събитието Цветан Цветанов се срещна с Уил Греъм, внук на известния американски евангелистки проповедник Били Греъм. Двамата говориха за религиозните свободи след политическите промени в бившите държави от Съветския блок.

В останалата част от деня бяха обсъдени въпроси за енергийната независимост, транспортната свързаност, незаконното финансиране и пране на пари. Постигането на диверсификация на енергийните източници и доставки, в т.ч. и чрез новите технологични възможности на малките ядрени реактори е от решаваща важност за устойчивостта на демократичните общества. Възможностите за публично-частно партньорство са изключително важни. Изграждането на нов мост над р. Дунав между България и Румъния би било отличен пример за подобен тип сътрудничество. Такива са вижданията и на Европейската банка за възстановяване и развитие. От съществена важност е мониторингът и ограничаването на възможностите за навлизане на капитали с неясен произход, идващи от тези недемократични държави. Подобни капитали най-често са източник на корупция и непрозрачни практики.

В рамките на форума Цветан Цветанов се срещна с френския сенатор Оливие Кадис. Цветанов изказа благодарност за отминалото Френско председателство на ЕС, което е направило максимални усилия за откриване на европейски перспективи пред държавите от Западните Балкани. Двамата, Цветанов и Кадис, се обединиха около мнението, че европейската перспектива е най-добрата среда за обществено-политическо развитие пред държавите от региона. По този начин ще се възпрепятства навлизането на недемократични идеи и капитали, които биха имали негативно влияние върху народите на тези държави

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама