„Булгаргаз“ официално потвърди цената на газа за юли

18:39, 07 юли 22 25 1398 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Булгаргаз“ ЕАД уведоми официално клиентите си, че окончателно предложената цена, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия за месец юли 2022 г., е в размер на 186,47 лева за мегаватчас (MWh) или 95,34 евро за MWh, изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС). Това съобщава държавната газова компания на своя сайт, потвърждавайки по този начин вчерашната информация, която предостави изпълнителният директор на газовата компания Людмил Йоцов пред парламентарната комисия, проверяваща действията на „Булгаргаз“ след спирането на доставките от Русия.

„Булгаргаз“ иска поскъпване на газа за юли с 32%

Така цената на синьото гориво през юли ще бъде с близо 32% по-висока от тази през предходния месец, когато цената беше 141,36 лева за мегаватчас, без такси и налози. За сравнение, цените на европейските газови пазари днес надвишават 175 EUR/MWh., пише в съобщението на фирмата.

Междувременно фючърсите на нидерландския газов хъб продължават да поскъпват и в края на търговия в четвъртък, нараствайки в рамките на деня с над 8% към 185 евро за мегаватчас, като дори достигнаха за кратко до нов 4-месечен връх около 187,26 евро за MWh - най-високо ниво от 9-и март насам. Така само в рамите на около 4 седмици (от 14-ти юни насам) цената на газа в Европа се повиши със над 100%.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама