„Хората да са спокойни за газовите доставки през зимата, разработваме план“

16:19, 07 юли 22 / Политика 25 1585 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изискват се максимални усилия от България, за да може да се посрещнат поне специфичните си газови нужди и зимният период да мине спокойно. Това заяви енергийният минситър в оставка Алескандър Николов, след закритото заседание на парламента, на което беше изслушан за доставките и цената на природния газ. 

„Хората следва да са спокойни, тъй като в крайна сметка от инфраструктурно положение България стои доста добре, т.е. има достатъчно конвенционални решения. Производството на електроенергия в България не зависи от природен газ, това до голяма степен е също добра новина. Дори и да има затруднение с доставките, дава възможност за алтернативни горива. Разработваме конкретен план и до допълваме“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Ако погледнете микса на цяла Европа, той зависи изключително много от „Газпром Експорт“. Специфичното поведение на този доставчик показва ясно, целите са геополитически, отколкото търговски, посочи още Александър Николов

Засекретиха данните за цената на газа

Засекретиха изслушването на Петков и Николов за доставката и цената на природния газ. Около час и половина отне на депутатите да се атакуват дали да изслушат премиера и министъра на енергетиката в оставка на закрито или на открито заседание, предаде „Дневник“.

Заседанието е по искане на ГЕРБ-СДС. Те заедно с ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ така и не се съгласиха с председателстващия парламента Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“, че изслушването няма да е публично, защото предмет на изслушването ще бъдат четири секретни документа - два от Министерството на енергетиката и два от ДАНС.

Заради неразбирателствата на няколко пъти беше намекнато, че опозицията може отново да поиска оставката на Мирослав Иванов и припомни, че е отстранила Никола Минчев от поста председател на Народното събрание заради по думите им нарушаване на правилника при изслушването на министъра на външните работи Теодора Генчовска за Северна Македония.

Обвинения в двоен аршин

ГЕРБ и „Има такъв народ“ обвиниха „Продължаваме промяната“ в двоен аршин, защото в средата на юни, когато беше изслушването на Генчовска за Северна Македония тогавашният председател на парламента Никола Минчев не допуска изслушването да е закрито.

Мирослав Иванов отговори, че Генчовска не е казала еднозначно, че предмет на изслушването ще бъде класифицирана информация, а народните представители можело да се запознаят с нея в секретното деловодство на парламента. „Генчовска каза, че ще реферира към документи, което означава, че за да знаем всичко, трябва да се съотнесем към документи с гриф секретно“, отговори Йордан Цонев от ДПС.

В защита на закритото изслушване се изказаха „Продължаваме промяната“ и БСП. „ГЕРБ не искат да чуят истината, а да сочат с пръсти. Истината е в доклада на ДАНС, който е секретен“, каза Настимир Ананиев от най-голямата парламентарна група.

„По всички договори има търговска тайна. Дали ще е открито или закрито, министър-председателят няма право да споменава конкретни параметри“, обяви Драгомир Стойнев от БСП.

Още обвинения

Многократно ГЕРБ-СДС атакуваха, че управляващите засекретяват заседанието, защото „искат да скрият истината“ за цената на газа и доставките.

„Когато министър-председателят излизаше по телевизията и обясняваше какви успехи имате с доставките на природния газ, беше добре. Сега, когато провалът е налице, заседанието трябва да е секретно и хората да не знаят какво се случи“, каза Теменужка Петкова, която е бивш министър на енергетиката.

„Единственото, което е несекретно в тази зала, е, че дълги години вие и господин Борисов не е направена диверсификация на газ. През последните седем години над 90% от доставките са от Русия“, отговори ѝ Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“.

Петкова пък в реплика каза, че тъкмо бившият министър-председател бил осигурил различни източници на природен газ. „Вие направихте така, че под мотото за енергийна диверсификация България отново получава руски газ, но с 30% по-висока цена заради вашите посредници“, каза Теменужка Петкова.

ГЕРБ бойкотира кворума

Закриването на заседанието стана повод от ГЕРБ да обявят, че напускат пленарната зала и ще се върне само за да гласува против проектокабинет „Василев“.

„Не виждаме смисъл да стоим в зала“: ГЕРБ ще бойкотира кворума

„Не може да бъде секретна цената на природния газ и сигурността на доставките на природен газ за България. Кое е секретно. Цената я плащат хората и бизнеса“, коментира на брифинг Теменужка Петкова от ГЕРБ. 

„Булгаргаз“ иска поскъпване на газа за юли с 32%

„Те искат да засекретят това, че вчера изпълнителният директор на „Булгаргаз“ заяви, че до края на годината няма газ, няма осигурени доставки на газ“,
заяви Петкова и добави, че самата фирма „Булгаргаз“ няма секретно деловодство, че да бъдат внесени в деловодството на НС такива документи. 

„Не искат да кажат, че газът скача с 32% за юли,
че август месец ще продължи да нараства с двуцифрени темпове и не се знае дали изобщо ще го има. Всъщност управляващите в момента засекретиха бомбата, която слагат за следващия служебен кабинет“, заяви Добрев, цитиран от dariknews.bg.

Петков упрекна депутатите от ГЕРБ в лицемерие

След края на заседанието премиерът в оставка Кирил Петков упрекна парламентарната група на ГЕРБ в лицемерие.

„Когато говорим за отговорни решения във връзка с енергетиката, за цени, договори и доставчици и когато искате да разберете всичко, което е толкова важно за България и успехите, които постигна това правителство, е невероятно лицемерие да не присъстваш в зала“, коментира той пред журналисти.

„За пръв път аз участвам в изслушване, където искаха да кажем абсолютно класифицирана секретна информация за търговски договори, за цени. Ние ги помолихме да бъде закрито заседание и всички си тръгнаха. Даже хората, които бяха попитали въпроса - депутатите от ГЕРБ, ги нямаше в зала. Протече един разговор с останалите депутати и когато свърши цялото изслушване, те се върнаха обратно“, каза Петков. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама