Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ се обяви за жертва на несполучлив опит за убийство

08:44, 07 юли 22 / Свят 25 1557 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Стрелба, антибългарски скандирания и нов сюжет – опит за покушение срещу лидера на ВМРО - ДПМНЕ. Така премина петата поредна вечер на протести в Скопие срещу т.нар. френско предложение за започване на преговори на Северна Македония за членство в Европейския съвет. Протестът е организиран от ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски и проруската Левица на Димитър Апасиев.

Напрежението отново ескалира. Около площад „Скендербег“ група младежи започнаха да замерят с твърди предмети преминаващия протест, от където им отговориха със същото. 

Протестното шествие, предвождано от тъпани и транспаранти „Ултиматум - не, благодаря“ и „С фашисти не се преговаря“ продължи да дефилира по улиците със скандирания „Бугар Османи, отивай си оттук“, „Никога Северна, само Македония“, „Предатели, фашисти, клети върховисти“, предаде Mediapool.

Пред Министерството на външните работи някои от участниците в протеста оставиха цветя пред полицаите, които охраняват сградата, а пред парламента беше изгорен голям плакат със снимките на депутатите от управляващата коалиция с надпис „Народни предатели“.

„Опит за покушение“

40-годишен мъж стреля във въздуха, докато протестиращите се движеха от сградата на правителството на Република Северна Македония към Министерството на външните работи. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски написа, че това е човекът, който е трябвало да го убие. По-късно от МВР съобщиха, че мъжът е бил арестуван.

На пресконференция Дарко Каевски, депутат и говорител на СДСМ, заяви, че „кървавият сценарий на Мицкоски“ и неговите коалиционни партньори се е провалил. „Тази вечер Мицкоски не беше мишена, а изигра най-лошата за държавата и гражданите роля. Срамно, ужасно и опасно е поведението на опозицията, която се опитва да покаже някакво междуетническо напрежение, което всъщност е провокирано от най-високопоставените представители на опозиционните партии“, заяви Каевски.

Според управляващата партия СДСМ човекът, който е трябвало да изиграе ролята на нападател на Мицкоски и който МВР е задържало, е „брат на високопоставен представител на коалиционен партньор на Християн Мицкоски - Алианс на албанците и директор на общественото предприятие „Комунална хигиена" Скопие, който е бил и „главен функционер в кампанията на Данела Арсовска“ (избрана за кмет на Скопие от ВМРО-ДПМНЕ).

Преди началото на протеста, пред медиите Християн Мицкоски повтори исканията на опозиционната партия относно предложените документи от ЕС и призова за масовост на протестите, осъждайки насилието.

В сряда в Скопие се проведоха и първите консултации с партийните лидери по отношение на френското предложение. От ВМРО-ДПМНЕ "поискаха 6 поправки" и призоваха за нови протести.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама