Валери Симеонов ще плаща обезщетение на журналисти

17:36, 06 юли 22 25 1935 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Софийският апелативен съд осъди Валери Симеонов да плати по 8000 лева обезщетение на журналистите Венелин Петков и Антон Хекимян за оклеветяването им в телевизионен ефир. Делото срещу лидера на НФСБ бе заведено в момент, в който той бе водеща фигура в управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Антон Хекимян и Венелин Петков осъдиха за клевета Валери Симеонов

През февруари 2020 година водещата тема в медиите беше делото срещу Васил Божков, неговото бягство в Дубай и одържавяването на лотарийния му бизнес. Водещ политически говорител на управляващата коалиция срещу Божков и лотарията му беше именно Валери Симеонов, а bTV бе телевизия с остра позиция към управлението на кабинета „Борисов 3“.

На 11 февруари 2020 г. тогавашният депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов гостува в сутрешния блок по БНТ. Водещата му задава въпроса дали може да излезе някой корумпиран политик от скандала, а Симеонов рязко обръща темата към телевизионните водещи. Журналистиката от БНТ го пита дали той знае за корумпиран телевизионен водещ в България, на който въпрос Симеонов отговоря с думите: „Ама наистина ли не знаете?“. Следва обяснението му: Ето ви го един Антон Хекимян. Вижте, с имена говоря. Ето ви го един Венелин Петков. Сега ме гледате и в погледа ви говори: „Ма що казвате имена на мои колеги“.

Венелин Петков и Антон Хекимян съдят Валери Симеонов

Интервюто на Валери Симеонов получи сериозен отзвук в останалите медии, а Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха гражданско дело за непозволено увреждане срещу депутата.

Внушението и смисълът на тези реплики от страна на ответника (Валери Симеонов) е, че има корумпирани журналисти и ако тя не знае за такива, той ѝ казва, че такива са именно ищците по делото. С тези си изказвания ответникът е преписал (правилното е „приписал“ – б.р.) престъпление на двамата журналисти изразяващо се в това, че срещу лична полза или облага умишлено не са дали гласност на подаден им от трето лице сигнал за извършвани престъпления и не са сезирали прокуратурата за тази информация“, се казва в решението на САС.

В същото време по делото не са събрани данни, нито има твърдения, че журналистите са признати за виновни за извършване на корупционни действия.

Медии на прицел: Скриха ли bTV и "Дневник" информация за Божков?

Пред съда Симеонов оспорва твърдението, че е казал по адрес на двамата, че са „корумпирани телевизионни водещи. Той обяснява, че не е изричал към тях фактически твърдения, а единствено своето лично оценъчно мнение. Симеонов се позовава на правото на свобода на изразяване, която е защитена от българската конституция и Европейската конвенция по правата на човека, пише „Мediapool“.

Софийският апелативен съд изцяло потвърждава решението на първата инстанция, че Валери Симеонов е оклеветил двамата журналисти, като им е приписал извършването на корупционно престъпление. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

„Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица“, напомня апелативният съд.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:19, 07 юли 22

На майките колко и кога ще плаща ей тъй се оттърва без наказание

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама