„Срещу безнаказаността по пътищата“: Протести след тежката катастрофа в София

20:12, 06 юли 22 25 1575 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Два протеста в блокираха в сряда вечерта кръстовището на софийските булеварди „Черни връх“ и „Арсеналски“, където Георги Семерджиев помете с автомобила си две момичета.

Припомняме, че две момичета на 22 и 26 години загубиха живота си, след като бяха пометени на тротоар в столицата. Шофьорът, предизвикал катастрофата, избяга от местопрестъплението, но бе арестуван, след като бе обявен за национално издирване. Оказа се, че мъжът има зад гърба си над 50 нарушения и на два пъти му е отнета шофьорската книжка. Номерата на автомобила му са фалшиви, а в него да открити синя лампа и полицейска палка. Установена е самоличността и на негова съучастничка, която пътувала с него в автомобила.

Хванаха шофьора, причинил тежката катастрофа в София

Първоначално таксиметрови шофьори спряха движението на мястото на катастрофата, в която пострада и техен колега. В 18.30 часа там се събраха и стотици граждани на протест срещу несправянето с рецидивистите и корупцията на пътя.

Хората оставяха цветя на мястото и коленичиха в памет на двете загинали при зверската катастрофа жени. Настояха и затвор за извършителя, предаде БГНЕС.

Протестът е с искане за „оставки и уволнения за тези, които са допуснали този „човек“ да се движи безнаказано по обществената пътна мрежа“; „да се предприемат спешни акции срещу всички останали джигити с десетки нарушения на пътя“; „да се предвидят наказания за представителите на МВР и държавата, които допускат подобни рецидиви“.

Престъпление без наказание

Преди това събралите се таксиметрови шофьори натиснаха клаксоните на автомобиите си. Исканията на таксиджиите са да се засилят мерките срещу пияни и дрогирани, каза Кирил Ризов, почетен председател на съюз „Такси“.

Действията им са провокирани и от факта, че Семерджиев е ударил с колата си и таксиметров автомобил. Сред пострадалите е 52-годишен шофьор на такси. За щастие, мъжът е само с контузия на главата. Прегледан е от екипите на Спешна помощ, но е отказал хоспитализация. Две млади жени – на 22 и 26 години, обаче загинаха.

Предстоят множество експертизи, които ще изясняват редица детайли – от скоростта, с която е управляван автомобилът, кръвна проба на задържания за шофиране под въздействието на алкохол и наркотични вещества, валидността на свидетелството му за управление, издадено в чужбина, подменените регистрационните табели. Същевременно разследването продължава и в посока установяването на самоличността на негов спътник.

На този етап е уточнено, че същия ден 36-годишният Семерджиев е извършил още едно пътнотранспортно нарушение. Делото по случая се гледа от Националната следствена служба.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама