Дебатът в парламента: нула, „двете нули“ и тялото на Корнелия Нинова

11:20, 06 юли 22 / Политика 25 1390 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Депутатите успяха да се скарат още при разглеждането на седмичната си програма и да се разпуснат 30-ина минути след началото на заседанието, след като напрежението ескалира до въпроси като: Кой точно орган от тялото на Корнелия Нинова сте?“, пише „Клуб Z“.

Високият тон (и стил) започна след отхвърлянето на предложението на „Има такъв народ“ за включване в седмичната програма на Закона за личната помощ. Последва обвинение от Любомир Каримански към левицата, че тази иначе социална партия е гласувала с „против“. Последва престрелка между Каримански и социалиста Георги Михайлов, довела до поредица от лични обяснения.

Точка на този спор като че сложи председателят на парламентарната група на „Продължваме промяната“ Андрей Гюров, който реши да чете декларация от парламентарната трибуна, посветена на греховете на ГЕРБ и на успехите на правителството в оставка, в която на няколко пъти бяха подчертани кюлчетата, пачките и чекмеждежата, приписвани на бившия премиер - лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Гюров говори и за авансите за непостроените магистрали, средствата от плана за възстановяване, за „орязания“ 1 милиард, за абдикацията на предходното управление да го внесе в ЕК за одобрение и дори призова „гражданина“ Борисов и неговия вицепремиер Томислав Дончев да се явят в парламента да дават обяснения.

Така се случи, че „вицепремиерът“ нямаше за какво да се явява, тъй като Дончев е депутат и бе в залата. Затова и взе думата, за да даде съвет на колегите си от ПП да четат внимателно - че България има година и половина да договори средствата по плана. Има и да усвоява пари по европрограмите. Но какво било договорено и усвоено до момента?

„Нула! Нула!“ - заяви Дончев, присвивайки пръсти под формата на нула и прогнозира, че страната ще загуби поне 3 милиарда от плана.

„Две нули“, контрира обаче депутатът от БСП Филип Попов, припомняки ролята на кабинета „Борисов“ по непридвижването на плана, препращайки към специфичното място, в което човек се усамотява.

Постепенно „дебатът“ се измести към това кой имал по-голяма заслуга за приемането на актуализацията на бюджета - управляващите или опозицията, като спорът пак се завъртя около предложението на ИТН и всички опити на и.д. председателя на парламента Мирослав Иванов да въдвори ако не ред, то поне възпитан изказ в залата, удряха на камък.

Докато председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов не се обърна към колегата си по ранг от БСП Георги Свиленски с репликата: „Кой точно орган от тялото на Корнелия Нинова сте?“.

Свиленски тутакси скочи от депутатската си банка, но Иванов обяви 20-минутна почивка - за охладяване на страстите. След почивката Йорданов бе наказан със забележка, но от левицата поискаха по-тежко наказание - отстраняване от заседанието.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама