Очаква се ковид пик през август

09:40, 06 юли 22 25 1659 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

866 са новозаразените с ковид у нас през изминалото денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 5189 тестове, 16,69% от които положителни.

Най-много са случаите в София – 301, и Бургас – 102.

Един човек е починал. 417 души се лекуват в болници, 33 в интензивно отделение. 70 пациенти са постъпили за лечение през последните 24 часа.

Поставени са нови 1681 ваксини.

Очаква се пик през август

Теоретично пикът на лятната вълна на коронавируса в България се очаква през август. След това около месец и половина ще е нужен отново стойностите да паднат. Това прогнозира в ефира на bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Още в средата на юни в Европа се отчиташе заболяемост над 920 на 100 000 на 14-дневна база. Към момента вече гони 1000. При нас все още тя е около 100. На фона на това има единични страни като Гърция, които са с доста по-висока заболяемост“, коментира Христова. По думите ѝ хубавото е, че този пети подвариант на варианта „Омикрон“ си запазва способността да предизвика не толкова тежки заболявания.

Проф. Христова каза още, че няма съществено натоварване на здравната система в Западна Европа, така че това не се очаква и за нашата страна. Заболяването минава по-леко. За това помага и натрупаният ни имунитет.

Повишаване на случаите по морето 

Заболеваемостта от COVID-19 по Черноморието се покачва. И във Варна, и в Бургас отчитат повишаване на случаите на коронавируса.

Обикновено заболелите са хора в активна възраст, както и туристи.

Според местните РЗИ част от регистрираните са туристи, на които им се налага да се тестват преди да се върнат обратно по родните си места. Няма натиск върху лечебните заведения.

Вълница, не вълна 

През следващата седмица математикът проф. Николай Витанов очаква новите случаи на коронавирус да прехвърлят 1 000 на ден. По думите му обаче това е „вълница”, а не вълна, тъй като няма да е толкова висока, колкото последната.  

Спокойно, все още сме в синьо лято. След това ще минем в празни болници и така ще сме си до края на лятото. Може да се окаже, че ние сме най-ваксинираните в Европа, защото при нас ваксинацията беше по-назад и има хора, които все още имунитетът им държи”, обясни той в ефира на Нова телевизия. 

По думите на математика не се очаква в България да се стигне до ситуация като в Гърция. „Там го изтърваха, очакваше се. Не взимат кой знае какви мерки за контрол понеже ще си развалят сезона”. 

В България нарастването на заболеваемостта върви по-бавно от очакваното. „В норма върви ръстът на броя на заразените в големите градове. София и Пловдив поради пътуванията и почивките в Гърция и идването от Западна Европа. Варна и Бургас - заради Черноморието”, уточни математикът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама