Петков и Василев водят битка за името „Продължаваме промяната“

12:24, 05 юли 22 / Политика 25 1594 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

 

Кой е авторът на името „Продължаваме промяната“ – за това спорят Кирил Петков и Асен Василев с кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Оказва се, че в Патентното ведомство има две подадени заявления за регистрация на марката „Продължаваме промяната“. Едното е подадено на 21 септември 2021 г. от Даниел Лорер от ПП, а другото – пет месеца по-късно, на 14 февруари 2022 г. от на местната коалиция в Добрич, която участва на местните избори през 2019 г. и подкрепи кмета Йордан Йорданов за втори мандат.

„Продължаваме промяната“ бе официално учредена като партия през април, но все още не е довела до край регистрацията си. Процедурата трябва да бъде финализирана, за да може Петков, Василев и съмишлениците им да се явят самостоятелно при нови избори (шансът, за които расте). В противен случай те отново ще трябва да разчитат на партия-мандатоносител, какъвто беше случая на изборите през ноември 2020 г.

Спорът за търговската марка няма отношение към партийната регистрация, но може да попречи при търговска, издателска, рекламна и други видове употреба на названието.

Кметът на Добрич: Ние първи сме използвали името

„Продължаваме Промяната” сме ние. Екипът в Добрич се яви през 2019 г. именно с този слоган. Ние продължаваме промяната в нашия град. Ние първи сме използвали името. Тогава проверихме дали се използва от някой друг. Когато формацията на Кирил Петков и Асен Василев се явиха на изборите и опънаха шатра в центъра на града, хората ни попитаха дали става въпрос за нашата коалиция. Не искаме да взимаме нещо на някого”, каза кметът на Добрич в ефира на Нова телевизия.

Според Йорданов правото на ползване се дава, когато се докаже кой първи го е използвал.

„Доколкото знам, има тримесечен период за постигане на споразумение, Ако не стигнем до такова, защото засега няма никаква индикация за срещи, отиваме по процедурата на патентното ведомство”, обясни Йорданов. „Ние сме склонни да седнем на масата за преговори, защото има различни варианти, спекулирам– съвместна регистрация на марката и всеки да си я ползва, може да има и други решения. Но трябва да се стигне до споразумение между двете страни. Към момента те не откликват на такъв тип разговори”, коментира той по-рано пред „24 часа“.

ПП: когато търсиш да уредиш въпрос по медиите, се търси пиар

„Името на тяхната коалиция не е било регистрирано. На 21 септември 2021 г. ние подадохме документи за регистрация с име „Продължаваме Промяната”. Г-н Йорданов е подал такова през февруари 2022 г.”, отвърна Настимир Ананиев, лидерът на партията-мандатоносител на ПП на последните избори.

Той отхвърли твърденията, че „Продължаваме промяната“ отказват разговори и посочи, че никой не ги е търсил. „Когато подаваш възражение и искаш да се видиш с някой, най-редното е да го потърсиш. Ако търсиш да уредиш въпрос по медиите, може би се търси някакъв пиар.

Сянката на Радев?

Интересна подробност е, че Йордан Йорданов е член на Инициативния комитет на президента Румен Радев за издигането му за втори мандат. Нещо повече подаването на заявление за регистрация на марката „Продължаваме промяната“ от страна на кмета на Добрич се случва не непосредствено след анонсирането на партията и „разпъването на шатрата“ им в града, а цели 5 месеца по-късно. Броени дни, след като президент и премиер в лицето на Румен Радев и Кирил Петков за първи път публично нарушиха добрия тон помежду си.

Припомняме, че именно в началото на февруари т.г. държавният глава разкритикува министър-председателя по темите Северна Македония и смяната на ръководството на „Булгаргаз“. През следващите месеци напрежението между тях се нагнети на фона на войната в Украйна, а отношенията им драстично се влошиха. Така от някогашни съмишленици днес двамата са опоненти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама