Европа оряза българския план за възстановяване заради добри икономически резултати

10:33, 05 юли 22 25 1647 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С 578 млн. евро ще бъде намалена общата сума на българския план за възстановяване и устойчивост, а причината е, че трябва да бъде актуализиран спрямо реалното отражение на пандемията от COVID-19 върху българската икономика. Това става ясно от данни за икономическия растеж, публикувани от Европейската комисия, пише dnevnik.bg.

За да се възстанови чрез реформи и изпълнението на проекти до 2026 г., България ще разполага с 5,69 млрд. евро, вместо 6,27 млрд. евро

Корекцията на плановете на всички държави е заложена в регламента за програмата за възстановяване на ЕС NextGenerationEU. Той беше приет, преди да има статистически данни за реалния икономически удар, понесен от пандемията от COVID-19, и по тази причина в правилата беше заложено до 30 юни 2022 г. ЕК да актуализира цифрите, чрез които се изчислява формулата, определяща окончателния размер на помощта.

За държавите, отбелязали по-голям растеж на реалния БВП през 2020 и 2021 г. от първоначално прогнозираните през 2020 г., се предвиждаше намаляване на стойността на плановете, а за тези с по-малък от очаквания растеж - увеличаване, тъй като те ще имат нужда от повече средства за възстановяването си. Според данните на Евростат, публикувани на 29 юни, българската икономика се е възстановила по-бързо от предвижданото, отбелязвайки растеж от 4,2%, макар все още не се е върнала до нивата от преди пандемията 2019 г.

Ocвeн пapитe зa Бългapия „пoceчeни“ бяxa и тeзи зa гoлямa чacт oт дpyгитe дъpжaви-члeнĸи, ĸaтo нaй-cъщecтвeнoтo нaмaлeниe ĸacae Бeлгия, Фpaнция и Унгapия. Ha дpyгия пoлюc - c yвeличeниe нa cpeдcтвaтa пo плaнa ca Итaлия и Иcпaния, ĸoитo пocтpaдaxa нaй-тeжĸo oт пaндeмиятa, пише Money.bg.

Говорител на Европейската комисия, цитиран от „Дневник“, заяви, че за да не се отказва от проекти, които вече са включени в плана за възстановяване, София може да попълни разликата със собствени средства или да си поиска заемната част от плана за възстановяване, която досега не била търсена.

България има право още на до 4,5 млрд. евро заем по линия на плана. Ако реши да се възползва от европейските средства, българското правителство ще трябва да кандидатства отново пред Европейската комисия с коригиран план от реформи и проекти, като това може да стане до август 2023 г.

Българският план за възстановяване и устойчивост беше внесен със закъснение от шест месеца за одобрение от Европейската комисия през октомври 2021 г. Тя го връща няколко пъти за корекции, за да отговаря на амбициите на възстановяването и на условията за финансиране. Планът получи зелена светлина едва на 7 април 2022 г. и беше одобрен окончателно от европейските министри на финансите.

Планът все още не може да бъде финансиран, тъй като правителството не е сключило финансово споразумение с Европейската комисия за условията, по които ще бъдат привеждане и харчени парите. Очаква се то да бъде финализирано през юли.

Правителството: Няма драма

През уикенда министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер коментира решението на ЕК и по думите му в него няма нищо драматично.

„Ще стане драматично, ако България не може да излъчи парламент, за да гласува всичко, което обещахме на Брюксел, което ще направим. Включително да реформираме прословутите обществени поръчки. И това е част от тези задачи за близките месеци. Без парламент парите от Брюксел няма да дойдат и това ще го усетят всички граждани“, каза Лорер в ефира на БНТ. 

Той припомни, че в министерството ръководено от него, сега започва първата програма - „Технологична модернизация за малки и средни предприятия“ с общ бюджет от 260 млн. лв. „Това е само началото. Има много мерки, които трябва да се финансират. Без реформи и парламент, няма да стане“, подчерта отново министърът.

Опозицията обвини правителството в провал и некадърност

„И това правителство, и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване. Губят се милиарди от некадърност и безотговорност“, коментира днес лидерът на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ. 

„Вчера Европейската комисия намали общата сума на безвъзмездните средства, които ще предостави на България по Плана за възстановяване. Корекцията е 578 млн. евро - над 1 млрд. и 200 - 300 млн. загуба вследствие на промяната. Много са загубите - тази е категорична. Това е загуба на Промяната. Парите отиват в шест други икономики. Титаните на коалицията казват, че се случват и такива неща“, така Борисов разчете случващото се.

„Вече даже е безсмислено да обясняваме, че щяха да събират милиарди от кражби и какво ли не. Не само, че не събраха нищо - а точно обратното - продължаваме да губим готовите пари“, допълни той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама