„Русия има големи интереси у нас, затваряне на посолството би било прекален подарък“

11:34, 04 юли 22 / Политика 25 1711 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия има много големи интереси в България и прекалено голям подарък ще ни направят, ако затворят посолството си у нас. Това коментира анализаторът и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев в ефира на БНР.

Според него дори и да отидем на нови избори, България се измъква с много мъка от руските влияния.

Два самолета с отзовани руски дипломати отлетяха от София

„Най-важното е, че българите разбраха две неща: първото е, че има живот и без руски газ, защото ни беше вменявано, че като Русия няма втора. Е, видя се, че можем и без този газ. Сега предстои да разберем, че можем и без руско посолство, ако те решат да го закрият, в което много се съмнявам. Защото все пак терзанията на един посланик в София не би трябвало да съвпадат с държавническото мислене в Москва“, коментира той.

Нуждата от посолство

По думите на Василев нуждата от посолство е въпрос на решение на Руската страна. „Но руската посланичка направи нещо недопустимо за дипломацията – тя вкара в Нота във Външно министерство заплаха, че тя ще се обърне с предложение към собственото си правителство. Това е пълен дипломатически абсурд, защото такива решения се вземат от руското правителство, а не от нея. Но е смешно едно намерение или хипотеза, в случая нейното, да се използват като ултиматум. Тя очевидно има проблем в оценката за своята дейност. Общо взето, има едно правило в Русия: „Искахме да стане по-добре, а то стана както обикновено", т.е. благодарение на действията на г-жа Митрофанова и именно с тази брутална дипломация тя принуди по-голямата част от руския политически елит да отхвърли ултиматума.“

Отхвърлихме ултиматума на Митрофанова, Москва закрива мисията си

Еднолично решение

„Няма еднолично решение без действия и изходната база на контраразузнаването, те започват този процес. След което има събиране не на Министерски съвет (МС), а на службите, и след това има решение на външно министерство. Естествено, ролята на премиера е значима, но вие на мястото на премиера бихте ли последвали тези препоръки на г-жа Нинова, след като има доказани случаи на решения и то на закрити заседания на МС, при които тези решения на двайстата минута са доведени до знанието на Руското посолство и те имат вече информация. При толкова пробита система естествено, че такива решения ще се вземат в затворен режим. Единствената отворена част в процеса на вземане на решения е Нотата на Външно министерство, която съответният зам.-министър я комуникира към посолството“, коментира бившият посланик.

Три доклада на ДАНС са основанието за изгонването на руските дипломати

Непостъпилият доклад в президентството

„Президентът не е част от изпълнителната власт. Такъв доклад и в законодателната власт не е постъпвал. Президентът има двама представители в Съвета за сигурност, а какво те му докладват, си е тяхна работа. Как те интерпретират процеса и дебатите в Съвета за сигурност – също си е тяхна работа. Не е нормално премиерът да търси разрешение от президента да бъдат експулсирани дипломати, при положение че има доклад на ДАНС. Още повече, че в последно време премиерът Петков е в антагонизъм с президента и дори нямат работни отношения заради позициите на президента. Аз не знам къде този президент е учил за управление на държавата, но процесите са следните – след като имаш обективна заплаха, никой няма право да интерпретира, защото според него имало политическа целесъобразност да не се караме с Русия. Не може да има такъв случай. Да, досега е имало подобни случи и при Борисов, и при Радев, когато подобни доклади са били слагани на някое рафтче без никакви последици. Този път обаче няма как да стане, защото Русия се ангажира в свалянето на правителството „Петков“ и няма как това правителство по християнски – плеснали му една плесница по едната страна и то да даде и другата. Защото това създава прецедент".

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Не му прави чест 20:54, 04 юли 22

Жалко, че е бил и посланик...трябвамо е да обслужва Америка

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама