Украинците се изтеглиха от Лисичанск, Зеленски обеща да си го върнат

08:43, 04 юли 22 25 1687 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украйна призна, че нейните военни са се изтеглили от град Лисичанск в Донбас. Президентът Володимир Зеленски обеща, че контролът над района ще бъде възстановен.

Украинската армия обяви, че се е изтеглила от Лисичанск. Градът в източната част на страната беше подложен през последните седмици на атаки от руските военни и сепаратистите в Донбас.

От Генералния щаб на украинските въоръжени сили обясниха, че решението за отстъпление е взето, „за да бъде запазен животът на защитниците“ на Лисичанск и че „в условията на многократно превъзходство на руските войски в артилерия, авиация, ракетни установки, боеприпаси и личен състав, продължаването на битката би имало фатални последици“. Руската армия вече напълно контролира Луганска област и може да се съсредоточи върху превземането на Славянск и Краматорск в Донецка. Това са двете части на Донбас, провъзгласени за цел на така наречената от Москва специална операция в Украйна, започнала на 24 февруари.

Трима загинали в Белгород заради задействана противовъздушна отбрана

От Киев президентът Володимир Зеленски първоначално отрече информацията от Русия, че е установила контрол над Лисичанск. После потвърди изтеглянето на украинските части, но обеща, че страната му ще си върне района:

„И ако командването на нашата армия изтегля хора от определени точки на фронта, където противникът има най-голямо огнево превъзходство, по-специално това се отнася за Лисичанск, това означава само едно нещо: ние ще се върнем, благодарение на нашата тактика, благодарение на увеличеното снабдяване с модерни оръжия“.

През последното денонощие Русия интензивно е обстрелвала Славянск, Краматорск и Харков. Шестима души, сред които и дете, са загинали при ударите срещу Славянск, твърди още Зеленски.

Вчера Русия обвини Украйна, че е изстреляла ракети срещу руския граничен град Белгород.

Зеленски в същото време окачестви като опасни изявленията на президента на Беларус. Александър Лукашенко потвърди, че страната му подкрепя Русия и нейната офанзива в Украйна като част от дългогодишния си ангажимент като съюзническа  държава. Лукашенко отбеляза, че само Минск е на страната на Москва и Русия и Беларус „по силата на съдбата са в една лодка“.

Среща в Лугано

Лидери от десетки страни и ръководители на международни организации се събират днес и утре в швейцарския град Лугано, за да обсъдят възстановяването на Украйна. Целта е да се изготви „план Маршал“, който да влезе в сила дори под руския обстрел, предаде БНР. 

Планът „задължително“ трябва да включва компонент за възстановяване на унищожената околна среда, препоръча Виргиниюс Синкявичюс, еврокомисар по околна среда. Той определи като „престъпление от най-голям мащаб“ щетите, нанесени на огромни горски площи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ewiak Ryszard 13:06, 04 юли 22

Къде отиваме? В Книгата на пророк Даниил четем: "И [северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27)] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [1991-1993. Разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [Русия отново ще има военни бази в чужбина. Това означава също военни действия и велика криза. Ще се срине не само еврозоната, но и ЕС и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат към военен съюз с Русия]. И ще влезе на юг [поради етнически конфликт (Матей 24:7)], но няма да бъде както първия път [2008 - Грузия], или като втори път [военни действия в източноевропейския регион]." (11:28,29) Следващият път ще бъде американската намеса и глобална ядрена война. (Даниил 11:30)
В книгата Откровение четем: "И излезе втори, огненочервен кон, и на яздещия на него беше позволено да отнеме мира от земята, така че хората да се избиват помежду си; и му бе даден мощен меч." (6:4) Какво означава този "меч с голяма мощ"? Исус обяснява: "Неща страшни [φοβητρα] както [τε] и [και] извънредни (свързани с необичайни явления) [σημεια] от [απ] небето [ουρανου] мощни [μεγαλα] ще има [εσται]." (Лука 21:11) Някои древни ръкописи съдържат думите "и студове" (днес я наричаме "ядрена зима") [και χειμωνες], а в Марк 13:8 "и безпорядъци" (хаос) [και ταραχαι]. Също така ще има значителни тресения по дължината и ширината на регионите (в резултат на взрива от ядрени оръжия), недостиг на храна и епидемии. Това няма да бъде Армагедон. Но всичко това ще бъде "начало на родилни болки". (Матей 24:8)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама