Почина Питър Брук - един от най-влиятелните театрални режисьори на 20 век

15:01, 03 юли 22 25 1357 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На 97-годишна възраст почина Питър Брук – един от най-влиятелните театрални режисьори на ХХ век, който променя театралното изкуството, свеждайки го до най-основните и мощни елементи на драмата.

Почти мистична фигура, често споменавана наравно с Константин Станиславски – руския теоретик, направил революция в областта на актьорското майсторство, Брук е предизвиквал публиката и през 90-те си години. Но най-известен като че ли остава той със своя шедьовър от 1985 г. „Махабхарата“ – деветчасова версия на хиндуисткия епос.

От началото на 70-те години Брук живее в Париж, където създава Международния център за театрални изследвания в стара музикална зала, наречена Bouffes du Nord. Смятан за дете чудо, Питър Брук прави своя професионален режисьорски дебют едва 17-годишен, изявявайки се още от самото начало като уникален талант. Роден в Лондон на 21 март 1925 г. в семейство на еврейски учени, емигрирали там от Латвия, Брук става утвърден режисьор в лондонския Уест Енд преди да навърши 25.

Той хипнотизира публиката в Лондон и Ню Йорк със своя крайъгълен спектакъл „Марат/Сад“ през 1964 г., който печели награда „Тони“, а три години по-късно написва „Празното пространство“ – един от най-влиятелните театрални текстове за всички времена. Неговите начални редове стават манифест за поколения млади артисти, които ще обживеят алтернативни и периферни театрални сцени по света.

Мога да взема което и да било празно пространство и да го нарека гола сцена. Човек минава през празното пространство, докато някой друг го гледа, и това е всичко, което е необходимо за едно театрално действие“, казва Брук.

За мнозина изумителната постановка на Брук от 1970 г. с Кралската шекспирова компания „Сън в лятна нощ“, позиционирана в бял гимнастически салон, е повратна точка в световния театър. Тя вдъхновява прочутата днес актриса Хелън Мирън да изостави своята процъфтяваща мейнстрийм кариера, за да се присъедини към неговата новосъздадена експериментална компания в Париж, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:13, 03 юли 22

"Топ" новини, когато копи-пействате материал от в. "Сега", е редно да цитирате източника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама