Венеция ще събира до 10 евро такса „вход“ от туристите

18:48, 02 юли 22 / Свят 25 1523 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Венеция ще стане първият град в света, който ще събира входна такса от еднодневните посетители. Парите ще бъдат изразходвани за намаляване на сметките за събиране на боклук, плащани от местните жители. За да помогнат за справяне с пренаселеността и да обезкуражат еднодневните туристи, градските власти обявиха, че от януари 2023 г. ще събират от туристите такса до 10 евро в зависимост от сезона.

От години градът е пренаселен с туристи, които генерират планини от отпадъци, а тесните пешеходни пътеки на града са задръстени в натоварените периоди. След въвеждането на таксите посетителите ще трябва да направят предварителна онлайн резервация и да платят между 3 и 10 евро в зависимост от времето на годината.

Инспекторите ще патрулират в града и ще имат право да спират туристите и да изискват доказателство за плащане. Неплащането онлайн ще се наказва с глоба до 300 евро. Парите, събрани от схемата, ще бъдат изразходвани за намаляване на сметките за сметосъбиране, плащани от венецианците, които са по-високи от тези в съседните градове.

Жителите и хората, които идват на гости при тях, както и туристите с резервация за нощувка в хотел ще бъдат освободени от такса смет и ще могат да изтеглят сертификат, който да докаже, че не трябва да плащат. Други градове, засегнати от масовия туризъм, ще следят отблизо дали пионерският модел на Венеция ще проработи.

Микеле Зуин от местната община заяви, че таксата има за цел да демотивира посетителите в натоварените часове, за да създаде по-добри туристически потоци. „Градът остава отворен. Венеция не е затворена“, каза той, цитиран от „Мediapool“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама